Prehľad sociálnych sietí bude súčasťou žiadosti o víza do USA

Kto neveril, dočkal sa. Súčasťou žiadosti o cestovné víza do Spojených štátov môže byť aj prehľad účtov na sociálny sieťach a zoznam používaných telefónnych čísel za posledných 5 rokov.

03.06.2017 16:35
pas, cestovanie, cestovný pas, slovensko,... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Ako informoval server BBC, Trumpova administratíva schválila návrh zmien, ktorý sa dotkne nových žiadateľov o turistické alebo pracovné víza. Konzulát môže žiadateľa požiadať o prehľad sociálnych sietí, na ktorých je registrovaný, spolu s jeho identifikátormi. “Prosím vyplňte vaše užívateľské meno z webstránok a aplikácií, ktoré ste používali na vytváranie a zdieľanie obsahu (fotiek, videí, statusov, atď) v rámci vášho verejného profilu počas posledných piatich rokov,” píše sa v žiadosti.

Zoznam sociálnych sietí aj telefónnych čísel za posledných 5 rokov

Nový formulár žiadosti o udelenie víz je pomerne rozsiahly. Jeho súčasťou by mal byť zoznam krajín, ktoré žiadateľ v posledných piatich rokoch navštívil, vrátane cestových detailov (zoznam navštívených miest, dátumy, zdroj finančných prostriedkov a dĺžka pobytu). Formulár pokračuje zoznamom maximálne šiestich e-mailových adries, ktoré žiadateľ v posledných piatich rokoch využíval na súkromné, firemné ale aj vzdelávacie účely. To isté platí aj pri historickom exkurze do zoznamu vlastných telefónnych čísel.

V záhlaví formulára sa síce uvádza, že poskytnutie informácií je dobrovoľné, no v prípade ak žiadateľ detaily odmietne vyplniť, nemusia mu byť víza udelené.

Vyplniť podrobnú doplnkovú žiadosť ale nebudú musieť všetci žiadatelia o cestovné víza. Netýka sa napríklad žiadateľov z programu Visa Waiver Program (skr. VWP), ktorého súčasťou je elektronický systém cestovnej registrácie ESTA. Prísnejšia previerka sa podľa amerického ministerstva zahraničných vecí bude týkať v priemere 0,5 percenta všetkých žiadostí mimo programu VWP.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne siete #víza #ESTA