Počítačová myš má päťdesiat rokov

Prvé počítačové myši boli hranaté a nepohodlné a na snímanie pohybu používali dve na seba kolmé kolieska. Zariadenie, ktoré si jeho vynálezca, pracovník Stanfordovho výskumného inštitútu Doug Engelbart nechal pred 50 rokmi 21. júna 1967 patentovať pod názvom "indikátor polohy X-Y pre zobrazovacie systémy", si až jeho kolegovia prekrstili na myš.

23.06.2017 12:52
myš, počítačová myš Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Mohol za to káblik vychádzajúci zo zadnej časti, ktorý celému zariadenia požičiaval vzhľad hlodavca s dlhým chvostíkom. Engelbart myš predstavil verejnosti v decembri 1968 a v novembri 1970 na ňu získal patent.

Prezentácia v decembri 1968 v San Franciscu vstúpila do histórie výpočtovej techniky pod prezývkou „matka všetkých ukážok“. Engelbart na nej skupine počítačových vedcov prakticky predviedol niekoľko nápadov, na ktorých so svojimi kolegami pracoval. Hypertext, práca v oknách či základy e-mailu a telekonferencie – to všetko obsahoval Engelbartov vtedajší revolučný koncept nazvaný oN-Line System (NLS). A potom tu bol ešte jeden podivuhodný vynález: malá škatuľka, pomocou ktorej bolo možné po obrazovke posúvať „chrobáka“, ako sa vtedy hovorilo kurzoru.

Prvá počítačová myš sa svojim dnešným kolegyniam príliš nepodobala. Mala tvar tehličky vyrobenej z dreva a disponovala jediným tlačidlom. V spodnej časti škatuľky boli dve vzájomne kolmé kolieska, ktoré sa pri pohybe myši po podložke otáčali. Jedno koliesko indikovalo jazdu vpred a vzad, zatiaľ čo druhé sa otáčalo pri pohybe myšou do strán. Snímače menili otáčanie koliesok na elektrické impulzy, z ktorých vzájomného pomeru dokázal softvér vypočítať smer, ktorým sa myš pohybovala, i vzdialenosť, ktorú pri tom prešla.

Spolu s myšou predviedol Engelbart aj klávesnicu s piatimi tlačidlami, ktorých kombináciou bolo možné napísať všetky bežné znaky. Engelbart totiž predpokladal, že užívatelia budú mať pri práci jednu ruku stále položenú na myši, takže nebudú môcť zapojiť do písania všetkých desať prstov. Potenciál nového polohovacieho zariadenia však zostal dlho nepovšimnutý. Príliš na tom nezmenil ani niekdajší Engelbartov kolega a výrobca prvej myši Bill English, ktorý v roku 1972 nahradil kolieska guľôčkou.

Ako prvá začala myš k svojim počítačom dodávať firma Xerox. Tá bola zároveň priekopníkom grafického užívateľského prostredia, teda zjednodušene povedané, ovládanie počítača pomocou klikania na ikonky.

Zlatú éru počítačových myší odštartovala až približne v polovici 80. rokov spoločnosť Apple so svojimi počítačmi Macintosh. O inváziu počítačových hlodavcov na IBM PC sa potom postaral operačný systém Windows.

Ani po tom, čo sa myš stala bežnou záležitosťou, jej vývoj neprestal. Pôvodne nevzhľadné hranaté zariadenie sa zaguľatilo, aby lepšie padlo do ruky a prostredné tlačidlo nahradilo rolovacie koliesko, uľahčujúce vertikálny pohyb po stránke. Moderné myši taktiež stratili svoj typický „chvostík“ a s počítačom komunikujú bezdrôtovo.

Zmenami však neprešiel iba vzhľad, ale aj princíp fungovania. Guľkovú variantu, náchylnú na zanášanie prachom a nečistotami, nahradili v deväťdesiatych rokoch myši optické. Tie majú na svojej spodnej strane umiestnenú kamerku, ktorá sleduje smer, ktorým pod myšou ubieha textúra podkladu. Prvá generácia týchto zariadení potrebovala na svoje fungovanie špeciálnu podložku s natlačenou mriežkou, dnešné optické myši sa už uspokoja s ľubovoľným podkladom s výnimkou lesklých a priehľadných povrchov.

Podľa jedného prieskumu firmy truconneXion ľudia najazdia počítačovou myšou až pol kilometra denne.

Vynálezca myši a priekopník internetu Engelbart zomrel 2. júla 2013 vo veku 88 rokov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počítačová myš