Google z vyhľadávača odstráni obľúbenú funkciu. Vraj už nie je potrebná

Google bude pri vyhľadávaní naďalej našepkávať, no výsledky už priebežne nezobrazí. Počká, kým užívateľ vyhľadávanie potvrdí.

29.07.2017 08:30
Google, vyhľadávač Foto:
Ilustračné foto
debata

Bola to funkcia, ktorá mnohým ľuďom zjednodudušila vyhľadávanie na internete. Iným ho zas od začiatku znepríjemňovala. Keď Google v roku 2010 funkciu Instant Search predstavil, hovoril najmä o jednoduchšom a intuitívnom vyhľadávaní, ktoré ľuďom ušetrí množstvo času. Pri zadávaní kľúčových slov do vyhľadávača Google navrhoval ďalšie súvisiace výrazy a výsledky aj priebežne zobrazoval. Bolo na užívateľovi, či si nechá „poradiť“ alebo bude hľadať sám podľa seba. Po siedmich rokoch Google funkciu vypína. Vraj už nie je potrebná.

Žiadaná zmena už nie je žiadaná. Ľudia viac používajú mobily

Instant Search bola veľkou, a podľa Google aj žiadanou, zmenou v spôsobe ako ľudia využívajú Google a ako vyhľadávajú stránky na internete. Funkcia mala užívateľom každú hodinu ušetriť milióny sekúnd, pretože ju Google naučil domýšľať si, čo užívatelia zrejme chcú na internete nájsť. Nie všetkým však takáto domýšľavosť vyhovovala, no za sedem rokov si užívatelia na funkciu skrátka zvykli.

Hovorkyňa Google pre server Search Engine Land objasnila, prečo sa firma po rokoch rozhodla funkciu vo vyhľadávači zablokovať. „Funkciu sme predstavili v roku 2010 s cieľom poskytnúť užívateľom informácie, ktoré potrebujú, tak rýchlo ako to len bolo možné. Odvtedy užívatelia oveľa viac využívajú vyhľadávanie na mobile, pre ktoré sú charakteristické iné vstupy ako aj iný typ zobrazenia výsledkov. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli Instant Search odstrániť a zamerať sa viac na zrýchlenie vyhľadávania naprieč všetkými zariadeniami súčasne.“

Po novom Google síce ponúkne tipy na vyhľadávané výrazy, no výsledky už nezobrazí skôr, než výslednú vyhľadávanú frázu užívateľ potvrdí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #vyhľadávanie #Instant Search