Najrýchlejší vlak na svete je späť. Jazdiť bude rýchlosťou 350 km/h

Po šiestich rokoch Čína získa svoje prvenstvo späť. Vlaky Fuxing budú opäť jazdiť rýchlosťou až 350 km/h. Čínsky prevádzkovateľ železníc má však ešte odvážnejšie plány.

23.08.2017 08:30
rýchlovlak, vlak, Čína, Harmony CRH 380A Foto: ,
Vysokorýchlostný vlak v stanici Anshun.
debata (5)

Čína sa ešte v roku 2011 mohla pochváliť najrýchlejším vlakom na svete. Krajina však o prvenstvo prišla po tom, čo sérii nehôd, pri ktorých zahynulo 40 ľudí a ďalších niekoľko desiatok utrpelo vážne zranenia. Rýchlovlaky síce v krajine jazdili aj naďalej, no ich rýchlosť bola znížená na maximálnych 300 kilometrov za hodinu.

Po šiestich rokoch rýchlovlaky svoje prvenstvo získajú späť. Koncom augusta budú môcť niektoré z nich znova jazdiť rýchlosťou prevyšujúcou 350 kilometrov za hodinu. Ako píše BBC, vďaka navýšeniu rýchlosti sa cestujúcim skráti cesta medzi Pekingom a Šanghajom až o jednu hodinu. Po 21. septembri sa rýchlostný limit zruší aj pre ostatné rýchlovlaky. Národná železničná spoločnosť údajne uvažuje aj o úprave tratí tak, aby na nich mohli vlaky jazdiť rýchlosťou blížiacou sa až k 400 kilometrom za hodinu.

Prevádzka vlakov bude po novom dôslednejšie sledovaná a vyššie nároky budú kladené aj na ich údržbu a núdzové zastavenie.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Peking #rýchlovlak