Obľúbený nástroj na čistenie počítača CCleaner obsahuje nebezpečný malvér

Ak používate program CCleaner od českého Avastu, skontrolujte či nepoužívate verziu obsahujúcu malvér. Malvér útočníkom umožnil získať prístup k citlivým súborom v počítači.

20.09.2017 20:30
CCleaner Foto:
Program na čistenie operačného systému CCleaner.
debata

Zbavujete sa zbytočností v počítači pomocou špeciálneho programu? Ak je týmto programom CCleaner od českej spoločnosti Avast, zbystrite pozornosť. Spoločnosť Cisco Talos informovala, že v najnovšej aktualizácii obľúbeného nástroja pre optimalizáciu a čistenie počítača sa nachádzal malvér. Ak je tento malvér nainštalovaný v počítači, hackeri doň môžu získať prístup a takisto sa nabúrať aj do ďalších pripojených systémov. “Následne môžu odcudziť citlivé dáta vrátane prístupových údajov k internetovému bankovníctvu a iných účtov,” píše na svojom blogu Cisco Talos.

Infikovanú verziu stále používajú státisíce ľudí

Malvér obsahovala verzia 5.33.6162, ktorá bola dostupná medzi 15. augustom a 12. septembrom tohto roka. Aktuálne už infikovaná verzia dostupná nie je a čaká sa na ďalšiu aktualizáciu. Infikovanú verziu si do počítača nainštalovalo 2,27 milióna užívateľov. Približne 730-tisíc z nich túto verziu používa naďalej, aj keď podľa firmy už nepredstavuje ďalšiu hrozbu, pretože malvér Avast zablokoval na svojich serveroch. Avast prítomnosť malvéru de facto priznal a zákazníkom sa ospravedlnil. Na svojom blogu firma vysvetľuje ako k incidentu došlo.

Avast o útoku hackerov v čase akvizície nevedel

Malvér do programu neumiestnil tvorca ale hackeri, ktorí začiatkom júla získali prístup do systémov firmy Piriform, ktorá je tvorcom CCleanera. Avast o tomto incidente v čase júlovej akvizície údajne nevedel. “Máme silné podozrenie, že Piriform bol cieľom útokov ešte v čase, keď fungoval ako samostatná spoločnosť,” píše Avast. Verzia, ktorá malvér obsahovala bola sprístupnená 15. augusta. “Skutočnosť, že žiadna z bezpečnostných firiem malvér v priebehu štyroch týždňoch neobjavila, je dôkazom toho, aký sofistikovaný bol tento útok,” dopĺňa firma.

CCleaner je jedným z najpoužívanejších programov na optimalizáciu chodu počítača a čistenie systému od zbytočných a nepoužívaných súborov. Program dokáže odstrániť nepotrebné aplikácie a zrýchliť chod počítača, prípadne smartfónu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #malvér #Avast #CCleaner #Piriform