Test: Diaľkovo ovládaný mop vytrie podlahu aj bez nápovedy

Vyskúšali sme diaľkovo ovládaný mop iRobot Braava jet, ktorý je všestranný, inteligentný, no aj drahý. Podlahu umyje a vyčistí aj bez pomoci a navigácie.

23.09.2017 10:00
iRobot Braava jet 240 Foto:
Robotický mop iRobot Braava jet 240
debata

Nie je to úplná novinka, no stále má čo ponúknuť a čím zaujať. Robotický mop Braava Jet 240 od spoločnosti iRobot je na trhu už vyše roka, no na Slovensku sa predáva len niekoľko mesiacov. Je to zároveň jeden z najlacnejších produktov značky iRobot, ktorá tento rok oslávila 27 rokov. Tých, ktorý iRobot poznajú, 250 eurová cenovka neprekvapí. Ostatní zrejme zalapajú po dychu. Mop Braava Jet 240 sa stal členom našej domácnosti na dva týždne. Prinášame vám preto naše dojmy a zopár postrehov.

Najmenší a najlacnejší, no stále všestranný

Mop, ktorý sme familiárne nazvali “džetka”, patrí medzi najmenšie, a zároveň najjednoduchšie roboty v ponuke. Oproti staršiemu modelu zo série 300, ktorý sme testovali v minulosti má však viacero funkcií navyše. V prvom rade už nepotrebuje vysielač, ktorý by ho navigoval a koordinoval jeho pohyb. V pamäti má prednastavený špirálovitý systém čistenia, ktorý je vraj prispôsobený aj na členité povrchy. Množstvo stoličiek v obývačke medzi ktorými je menší odstup, čistenie mierne skomplikuje. Podlahu v členitom priestore mop vyčistí, no trvá mu to o čosi dlhšie.

Braava jet už nepotrebuje samostatný vysielač,... Foto: iRobot
iRobot Braava jet 240 Braava jet už nepotrebuje samostatný vysielač, ktorý by kooridoval jeho pohyby.

Výrobca ponúka hneď niekoľko čistiacich podložiek podľa typu povrchu ale aj štýlu utierania podlahy. Na výber je mokré čistenie, vytieranie s kropením podlahy a suché čistenie. Utierky sú jednorazové, čo je výhodou najmä ak sa nechcete zašpiniť. Pripravte sa ale na každomesačné dopĺňanie zásob. Za 10 kusov utierok si iRobot pýta necelý 11 eur. Na druhej strane jednorazové podložky nie je potrebné napúšťať čistiacim prostriedkom, pretože jeden už obsahujú (aktivuje sa vodou). Tí šetrnejší si môžu dokúpiť klasickú utierku, ktorú je možné oprať a znovu použiť. V takom prípade ale mop čistí podlahu len čistou vodou.

Utierky sú na jedno použitie. Nie sú ale... Foto: iRobot
iRobot Braava jet 240 Utierky sú na jedno použitie. Nie sú ale najlacnejšie.

Už bez samostatného čistiaceho prostriedku

Pred samotným používaním je potrebné napustiť robot teplou vodou a nasadiť čistiacu podložku. Výrobca viackrát v návode upozorňuje, že každá utierka je iná a jej použitie ovplyvňuje aj spôsob, akým robot podlahu čistí. Automaticky totiž zistí, ktorú utierku užívateľ nasadil a podľa toho podlahu čistí. Pri mokrom čistení podlahu najprv pokropí vodou a potom pomalým pohybom do troch strán vytrie. Menej znečistený povrch pokropí menším množstvom vody a vyčistí ho rýchlejšie. Na bežné nečistoty ako sú vlasy, chlpy a prach postačí aj suchá utierka. Čistenie je v takomto prípade rýchle, pripomínajúce skôr zametanie, a robot sa k utretým miestam už nevracia.

Mop prispôsobí systém utierania podlahy podľa... Foto: iRobot
iRobot Braava jet 240 Mop prispôsobí systém utierania podlahy podľa vloženej utierky.

Nevýhody? Ak potrebujete vytrieť iný povrch než plávajúcu podlahu, mop zažije krušné chvíle. Nie, že by si s dlaždicami neporadil, no špáry medzi nimi nemusí vytrieť dokonale, najmä ak sú hlbšie. S klasickou podlahou ale problém nemal. Vždy záleží hlavne od zvolenej metódy čistenia.

Aj diaľkové ovládanie, ale len cez Bluetooth

Zaujímavým doplnkom je diaľkové ovládanie. Robot na rozdiel od väčších, drahších a všestrannejších modelov možno ovládať len cez Bluetooth. Údajne preto, lebo Braava využíva vodu a výrobca kvôli bezpečnosti zámerne zvolil len také ovládanie, pri ktorom má užívateľ robot na dohľad. Cez aplikáciu je možné robota zapnúť, nastaviť mu virtuálnu stenu (cez ktorú neopustí zvolený priestor), upraviť množstvo vody, ktoré mop pri režimoch používa a takisto sledovať históriu upratovania. V praxi sme ale využili len funkciu virtuálnej steny a skúsili sme aj upraviť množstvo vody. To bolo ale zbytočné a miestami kontraproduktívne, keďže výrobca prednastavil režimy lepšie, než sme to urobili sami.

V skratke o firme iRobot

Firma iRobot, ktorá bola založená pred 27 rokmi, predstavila svoj legendárny robotický vysávač Roomba presne pred 15 rokmi. Za tento čas ho predala viac ako 20 miliónov kusov. Na Slovensku mala firma v minulom roku 87-percentný podiel na trhu s robotickými vysávačmi, pričom za rovnaký rok predala viac než 10-tisíc kusov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čistenie #recenzia #iRobot #mop #Braava Jet 240