Notebooky už len v príručnej batožine? V USA navrhujú ďalšie zmeny

Po siedmich mesiacoch Spojené štáty obracajú kartu. Federálny úrad pre letectvo (FAA) navrhuje vykázať notebooky z batožiny v podpalubí. Cestujúci by si ich mali vziať len do príručnej batožiny na palubu lietadla.

22.10.2017 19:30
lietadlo, letisko, lietanie, pristávacia dráha, Foto:
Ilustračné foto
debata

Pred siedmimi mesiacmi vstúpilo do platnosti nariadenie, podľa ktorého boli cestujúci z viacerých krajín povinní pri ceste do Spojených štátov umiestniť notebook a väčšiu elektroniku do batožiny v podpalubí. Letecké spoločnosti však boli vynaliezavé a niektorým pasažierom na dobu letu notebook požičali. Federálny úrad pre letectvo (skr. FAA) sa napokon podarilo obmäkčiť výmenou za sprísnené kontroly na letiskách. Ľudia prevažne z arabských krajín tak mohli po niekoľkých týždňoch opäť nasadnúť do lietadla s notebookom a tabletom v taške či batohu.

Hrozí explózia batérie notebooku v podpalubí

Podľa magazínu Forbes pripravuje FAA ďalšie zmeny, ktoré sú v úplnom rozpore so zmenami, ktoré úrad presadzoval v minulosti. Po novom navrhuje zákaz prepravy väčšej elektroniky v batožine v podpalubí, kvôli možnej explózii nabíjateľných Li-Ion batérií, ktoré sú použité v bežnej elektronike. Pri ich prehriatí hrozí explózia s možným vzplanutím ostatných horľavín a aerosólov, ktoré cestujúci môžu vo väčšom množstve umiestniť len do veľkej batožiny.

V správe sprístupnenej pre Medzinárodnú organizáciu pre civilné letectvo sa úrad odvoláva na vlastné experimenty s plne nabitými batériami v notebookoch umiestnených v batožine. V experimentoch bol pri notebooky umiestnený zdroj tepla. Pri dlhodobom zahrievaní spôsobil explóziu batérií a následný otvorený požiar. Výskumníci v kontrolovaných podmienkach testovali explóziu samostatného notebooku aj notebooku umiestneného vedľa horľavín, predovšetkým aerosólov, odlakovačov na nechty a dezinfekčných gélov na ruky. Najzávažnejšia bola práve explózia s aerosólmi, ktorá by v reálnych podmienkach plášť lietadla nepoškodila, no mohla by spôsobiť reťazovú reakciu a vzplanutie ďalších objektov v batožinovom priestore.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #Spojené štáty #notebook #FAA