Je váš prehliadač pomalý? Vyskúšajte nový Firefox Quantum

Mozilla tvrdí, že nový prehliadač Firefox Quantum nemá konkurenta. Je vraj najrýchlejším prehliadačom súčasnosti. Spotrebuje aj výrazne menej operačnej pamäte.

15.11.2017 17:40
Mozilla, Firefox, Quantum, prehliadač Foto:
Mozilla predstavila svoj najrýchlejší internetový prehliadač Firefox Quantum.
debata

Nie je to prehliadač, ktorí by súčasní používatelia Firefoxu očakávali. Mozilla ukázala, že vie nie len nasledovať ale aj udávať trendy a poradí si aj s tými najlepšími. Nový Firefox Quantum má byť najrýchlejším prehliadačom súčasnosti. Stránky vraj načíta výrazne rýchlejšie než akýkoľvek iný prehliadač na trhu.

Mozilla neupravila prehliadač len navonok. Úplne preprogramovala jeho jadro a zamerala sa nie len na rýchlosť načítavania stránok ale aj zníženie objemu prenášaných dát a nižšie nároky na operačnú pamäť. “Je to zďaleka najväčšia aktualizácia od vydania prvej verzii Firefoxu v roku 2004,” píše Mozilla na svojom blogu, na ktorom vyzdvihuje najmä úsporu. Quantum by mal spotrebovať o tretinu až polovicu menej operačnej pamäte než konkurenčné prehliadače. Mozilla Quantum porovnávala s najnovšou verziou prehliadaču Chrome, Microsoft Edge a Safari.

Najrýchlejší, ale…

Rýchlejšie načítavanie stránok spozorujú užívatelia pri najnavštevova­nejších stránkach ako je vyhľadávač Google, Wikipédia, Bing, Tumblr alebo fotobanka Shutterstock. Tí, ktorí Quantum vyskúšali, ale upozornili na to, že rýchlejší Firefox nie je vždy a všade. S viacerými stránkami si stále lepšie poradí Chrome.

Nový prehliadač Mozilla už Mozilla testovala niekoľko týždňov. Jeho testovaciu beta verziu nakoniec odladila do súčasnej podoby a stiahnuť si ju môžu používatelia Windowsu, Mac OS aj Linuxových distribúcií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prehliadač #Firefox #Mozilla #Chrome #Quantum