Test: Vyskúšali sme externé disky a hybridné kľúče pre náročnejších

Či už plánuje zálohovať fotky z mobilu alebo si nosiť rodinné archívy všade so sebou, pomocník v podobe externého disku vám príde vhod. Vyskúšali sme tri rôzne druhy prenosných médií s väčšou kapacitou.

18.11.2017 18:30
Sandisk, Western Digital, pevné disky, disky,... Foto:
Pevný disk Western Digital (červený), SSD disk SanDisk (čierny) a hybridný USB kľúč SanDisk (biely).
debata

Ak veľa cestujete iste z vlastnej skúsenosti viete, že niekedy nie je nič dôležitejšie ako mať svoje dôležité súbory vždy po ruke. Pevný disk v notebooku na to zväčša nestačí, o čom by svoje vedeli určite povedať všetci filmoví nadšenci. Cesta okolo sveta či dlhšia zpoznávacia dovolenka sa zas nezaobíde bez veľkého množstvo fotografií a videí, ktoré je potrebné presunúť z pamäťovej karty fotoaparáta na bezpečnejšie a veľkorysejšie miesto. Prinášame vám preto hneď niekoľko tipov, ako sa na takéto situácie pripraviť a ako mať svoje súbory vždy na dosah.

Pre mnohých je USB kľúč samozrejmosťou. Jeho kapacita ale stačiť nemusí, navyše za gigabajty navyše sa pripláca oveľa viac než pri externých pevných či SSD diskoch. Výhodou USB kľúča ale je, že je spratný a môže byť vždy po ruke. Samozrejme za predpokladu, že ho kvôli jeho veľkosti nestratíte alebo nezabudnete. Pri USB kľúčoch je tak isto ako pri pamäťových kartách dôležitá prenosová rýchlosť. Prvým indikátorom je typ rozhrania. So starším USB 2.0 budete gigabajty dát presúvať niekoľko desiatok minút, pri USB 3.0 sa tento čas môže ale výrazne skrátiť.

SanDisk Connect Wireless Stick: Je to kľúč, nie je to kľúč?

Existujú aj hybridné riešenia, vďaka ktorým môžete na USB kľúč presúvať svoje fotky aj z mobilu bezdrôtovo, teda bez používania špeciálnych adaptérov. Podobných riešení ale na trhu nie je veľa a sú skôr ojedinelé. My sme mali možnosť vyskúšať kľúč SanDisk Connect Wireless Stick, ktorý je svojim spôsobom netypický. Okrem toho, že funguje aj ako bežný USB kľúč (bohužiaľ len s rozhraním USB 2.0) po nainštalovaní aplikácie do mobilu alebo počítača doň možno presúvať súbory bezdrôtovo cez Wi-Fi sieť. Prenášať alebo zdieľať fotky a videá je možné aj do televízie cez zariadenia Chromecast alebo Amazon Fire TV.

Hybridný USB kľúč s Wi-Fi, SanDisk Connect... Foto: Tomáš Švec
SanDisk, USB kľúč Hybridný USB kľúč s Wi-Fi, SanDisk Connect Wireless Stick

Plne nabitý kľúč funguje ako bezdrôtový disk približne štyri a pol hodiny. Obsluhuje sa cez mobilnú alebo desktopovú aplikáciu (len pre Windows, iOS a Android). Pred “streamovaním” či zálohovaním fotiek a videí je potrebné zariadenia spojiť cez Wi-Fi sieť, ktorú kľúč vytvorí. Pokiaľ by ale zariadenia komunikovali s kľúčom len cez jeho vlastnú sieť, znamenalo by to, že nemôžu byť súčasne pripojené aj na internet. Našťastie, kľúč je možné pripojiť k domácej Wi-Fi sieti rovnako ako multimediálny prehrávač alebo databanku.

Mobilná aplikácia je jednoduchá, prehľadná a zobrazuje základné informácie o dostupnej kapacite, pripojených zariadeniach a stave batérie. Po povolení prístupu k multimédiám v mobile potom do rôznych priečinkov na kľúči možno ukladať fotky a videá, ktoré zas môžu byť zdieľané medzi ďalšími pripojenými zariadeniami (maximálne však tromi súčasne).

Záver:
Kľúč môže byť vhodným doplnkom k mobilu, najmä pokiaľ má mobil menšiu kapacitu pamäte. Umožňuje automatickú zálohu fotiek a videí, aj keď dátový prenos je predsa len o čosi pomalší. Zaujímavá je aj cena, ktorá vzhľadom k funkcionalite nie je nijak prehnaná. Škoda len chýbajúceho USB 3.0.

Klady
+ cena (49 eur za 64 GB, 139 eur za 256 GB)
+ dlhá výdrž na batériu
+ jednoduchosť obsluhy a zálohy dát
+ možnosť pripojenia až troch zariadení súčasne

Zápory
- len rozhranie USB 2.0
- pomalšie načítavanie náhľadov fotiek v mobilnej aplikácii

Verdikt: 9/10

Vysoká rýchlosť za veľa peňazí: SSD disk SanDisk Extreme 510

Alternatívou k USB kľúču môže byť pevný alebo odolnejší SSD disk. SanDisk má vo svojej ponuke SSD disky hneď v niekoľkých kategóriách. Nami testovaný disk Extreme 510 je tým rýchlejším s prenosovými rýchlosťami do 430 MB/s pri čítaní a 400 MB/s pri zápise. Zaujímavosťou je, že tento disk je aj vodeodolný. Ponárať sa s ním síce nie je možné, no na to snáď ani neexistuje dôvod. Disk je netradične kompaktný a ľahký. Nevýhodou je typ použitého konektora, kvôli ktorému je možné použiť len pribalený kábel.

Externý SSD disk SanDisk Extreme 510. Foto: Tomáš Švec
DSC 0203 Externý SSD disk SanDisk Extreme 510.

Kvôli nižšej cene sa výrobca rozhodol použiť technológiu TLC, pri ktorej sú na jednu bunku uchovávané 3 bity informácií. Oproti technológiám MLC alebo SLC sa TLC disky rýchlejšie opotrebujú. Inak povedané, počet zápisov je výrazne nižší. Výrazne nižšia je však aj ich cena. Disk možno používať okamžite po rozbalení, doplnkové funkcie sú ale dostupné až po nainštalovaní obslužného softvéru pre Windows a Mac OS. Softvér umožní disk zašifrovať (128-bitové AES šifrovanie). Silnejšia šifra, automatické zálohovanie alebo synchronizácia medzi viacerými zariadeniami sú dostupné až v platenej verzii programu.

Záver:

Vyššie prenosové rýchlosti, obzvlášť pri zápise sú citeľné pri premiestňovaní väčších súborov. Rozdiely medzi SSD a pevným diskom si užívateľ všimne ako na disk ukladá fotky a videá. Ak však plánuje zapisovať súbory s menšou veľkosťou, čas zápisu sa výrazne predĺži. Disk je preto vhodným spoločníkom na cestách na zálohu fotiek, videí ale poslúži aj ako filmová databanka. Kvôli SSD technológii je ale nutné počítať s výrazne vyššou cenou (199 eur za 480 GB)

Klady
+ vysoké prenosové rýchlosti a USB 3.0
+ odolnosť voči prachu, strikajúcej vode a nárazom
+ možnosť jednoduchého zašifrovania

Zápory
- typ použitého konektora
- nižšie rýchlosti pri menších súboroch
- vyššia cena
- funkciami obmedzená verzia obslužného softvéru

Verdikt: 8.5/10

Alternatívy:
Western Digital My Passport SSD 512 GB – 199 eur
Adata SV620H SSD 512 GB – 199 eur
Samsung SSD T5 500 GB – 229 eur

Pevný disk ako zlatý štandard: Western Digital My Passport

Treťou alternatívou na cesty sú klasické pevné disky, ktoré sú náchylnejšie na nárazy, no ich kapacita je často násobkom kapacity SSD diskov pri zlomkovej cene. Western Digital takmer každý rok mení dizajn svojich externých diskov, inak tomu nie je ani pri rade My Passport. Disk je stále veľmi kompaktný, no citeľne ťažší než akýkoľvek iný SSD disk. Avšak za dva terabajty záujemca zaplatí len bezmála sto eur.

Externý pevný disk Western Digital My Passport. Foto: Tomáš Švec
Western Digital, pevný disk Externý pevný disk Western Digital My Passport.

Pri externých pevných diskoch výrobca okrem dizajnu a pár technických vychytávok nemá veľmi veľa priestoru na vymýšľanie. Western Digital v rade My Passport opäť použil pevný disk s 5400 otáčkami s rýchlosťou zápisu a čítania maximálne 110 MB/s (v bežných podmienkach zhruba do 90 MB/s). Niektorí možno ocenia aj doplnkový softvér, vďaka ktorému je možné disk zašifrovať 256-bitovým kľúčom alebo ho nastaviť ako zariadenie na pravidelnú zálohu vybraných súborov.

Klady
+ nízka cena za 1GB
+ nízka hlučnosť
+ USB 3.0

Zápory
+/- pomalší prenos dát

Verdikt: 9/10

Alternatívy:
Seagate Expansion Portable 2 TB – 99 eur
Adata HD650 2 5B – 99 eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Western Digital #pevný disk #SanDisk #USB kľúč #záloha dát