Facebook Američanov upozorní, ak sa stali obeťou ruskej propagandy

Na špeciálnej stránke si budú môcť užívatelia sociálnej siete overiť, či sa stali obeťou ruskej propagandy a cielených platených príspevkov na sociálnej sieti.

23.11.2017 22:25
Facebook, logo, smartphone Foto: ,
Ilustračné foto
debata (19)

Viac ako 126 miliónov Američanov sa stalo, viac či menej úspešne, obeťou ruskej propagandy na sociálnych sieťach, obzvlášť na Facebooku. Najväčším tvorcom rôznych manipulatívnych príspevkov, a rovnako tak aj zadávateľom platených reklám bola v posledných dvoch rokoch ruská Internetová výskumná agentúra. Facebook sa po dlhotrvajúcej vlne verejnej kritiky rozhodol, že užívateľov spätne upozorní, či sa stali obeťou cielenej ruskej propagandy.

Sociálna sieť o niekoľko dní sprístupní nástroj, pomocou ktorého si budú môcť užívatelia overiť, či v minulosti sledovali rôzne manipulatívne stránky alebo príspevky, obzvlášť zamerané na prezidentské voľby v Spojených štátoch. Ako píše BBC, na tvorbe týchto stránok si dali ruské inštitúcie záležať, s cieľom vzbudiť dojem, že stránky vytvorili a prevádzkovali americkí občania. Príkladom takýchto facebookových stránok boli Srdce Texasu, Byť patriotom alebo Bezpečné hranice.

Od novembra 2016, kedy sa Facebook začal intenzívnejšie zaoberať problematikou možného ovplyvňovania prezidentských volieb, identifikoval tisíce príspevkov a platenej reklamy, ktorých zadávateľmi boli ruské inštitúcie. Predstavitelia ruskej vlády napriek tomu odmietali obvinenia z manipulácie a ovplyvňovania volieb v Spojených štátoch. Facebook sa až po niekoľkých dlhých mesiacoch rozhodol ukázať opak, a zároveň upozorniť, že podobné antikampane môžu prebiehať aj v iných krajinách.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #propaganda #americké prezidentské voľby