Google zbieral údaje o polohe užívateľov aj bez ich súhlasu

Ak ste mali vo svojom smartfóne zakázaný zber údajov o polohe, neznamená to, že vás Google nelokalizoval. Firma zbierala údaje o polohe užívateľov aj bez ich súhlasu.

24.11.2017 09:00
cestovanie, dovolenka, turista, kufor, mobil,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Zber akýchkoľvek informácií o užívateľovi je v poriadku len v prípade, ak s tým sám súhlasí. Mobilný operačný systém Android napriek tomu robil úplný opak a údaje o polohe užívateľov zbieral aj bez ich výslovného súhlasu. Lokalizačné dáta následne posielal na servery spoločnosti Google.

Niekto môže hovoriť o podraze na užívateľoch, iný zas o nedopatrení. Tak či onak, maslo na hlave má spoločnosť Google, ktorá tieto údaje zbierala cielene a až počas obdobia jedenástich mesiacov. Firma argumentuje tým, že síce zbierala adresy z vysielačov mobilného signálu, no údaje na svojich serveroch neukladala. Získané informácie jej mali poslúžiť k zlepšeniu doručovania správ a po ich spracovaní mali byť automaticky odstránené.

Bez vedomia a súhlasu

Podľa serveru Quartz, ktorý na problém s neautorizovaným zberom dát upozornil, boli údaje zbierané zo smartfónov s Androidom, na ktorého pozadí boli spustené služby Google Play. Spustenie týchto služieb je podmienkou k využívaniu mnohých online aplikácií od spoločnosti Google, ktoré sú na smartfóne automaticky nainštalované.

Údaje, ktoré je možné rôzne spájať s cieľom presného lokalizovania polohy užívateľa, Google zbieral aj z mobilov bez inštalovanej SIM karty a deaktivovaným lokalizátorom. Používatelia tak nemali prakticky žiadnu možnosť, ako zberu dát zabrániť. Google tvrdí, že Android už po novom údaje o polohe bez súhlasu užívateľa zbierať nebude.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #smartfón #android #lokalizovanie polohy