Slobodný internet dostal v Spojených štátoch červenú

Internetové firmy už nebudú mať nutne rovnaké práva. U poskytovateľov internetu si budú môcť priplatiť za rýchlejšie služby. Získať na tom môžu paradoxne koneční spotrebitelia.

17.12.2017 16:30
www, world wide web, internet Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

Otázka, ktorá bola niekoľko rokov na pretras, má už svoju odpoveď. Sieťová neutralita sa stala v Spojených štátoch zastaralým pojmom. Federálna komunikačná komisia (skr. FCC) pretlačila návrh na zrušenie pravidiel, ktoré poskytovateľom internetových služieb zaručovali rovnaké práva. Tým sa zásadne menia možnosti, ktorými budú disponovať mobilní operátori a poskytovatelia pevného pripojenia na internet. Zmeniť sa môže aj užívateľská skúsenosť z používania vybraných služieb.

Rovní a rovnejší

Pre vysvetlenie, pojem sieťová neutralita je možné chápať ako rovnosť všetkých služieb, ktoré fungujú na internete, minimálne čo sa ich rýchlosti a dostupnosti týka. Poskytovatelia internetového pripojenia nemôžu zvýhodňovať niektoré služby na úkor iných, a to bez ohľadu na to, koľko dát v sieti prenášajú. Znamená to, že stránka Facebooku sa užívateľovi načíta teoreticky rovnako rýchlo ako stránka Twitteru a ďalších. Aj služby ako ako Netflix a Spotify sú si vďaka sieťovej neutralite rovné a nemusia platiť za to, že po sieti prenášajú neporovnateľne väčšie objemy dát ako iné, menej náročné služby.

Sieťová neutralita hovorí aj o tom, že dáta sa na internete prenášajú rovnakou rýchlosťou a spoplatňované sú rovnako bez ohľadu na to, kto a akú službu poskytuje. Operátori a poskytovatelia internetu si nemôžu vyberať, či nejakú službu uprednostnia a inú zasa obmedzia. V podstate tak možno hovoriť o záväzku, ktorý neumožňuje odstaviť alebo obmedziť služby prenášajúce veľké množstvo dát na úkor tých menej náročných.

Je to len začiatok

Ako pripomína denník The New York Times, spotrebitelia zmeny nepostrehnú hneď alebo vôbec. Najväčší poskytovatelia internetu, spoločnosti Comcast a AT&T prisľúbili, že zmeny sa neprejavia v tom, ako užívatelia využívajú internet. Navyše v čase, keď nie je na sto percent isté, že sieťová neutralita sa nevráti späť, by sa len málokto odhodlal k nejakým razantnejším zmenám, ktoré ho môžu dlhodobo poškodiť.

Zo sieťovej neutrality sa stala najmä politická téma, ktorá opäť rozdeľuje republikánov a demokratov. Tí prví tvrdia, že zrušenie prísnych pravidiel bolo nevyhnutné a pre užívateľov ale aj poskytovateľov služieb sa v zásade nič nezmení. Demokrati zas cítia príležitosť zvrátiť rozhodnutie komisie FCC a získať tak hlasy mladých ľudí, pre ktorých je táto téma zaujímavejšia a snáď aj pálčivejšia.

Profitovať môžu aj koneční spotrebitelia

Republikáni podporujúci zrušenie sieťovej neutrality pripomínali najmä výsledný otvorenejší trh a podporu konkurencieschop­nosti. Nespomenuli však tých, ktorých môže takýto ‘voľný’ trh poškodiť. Ak si veľké firmy budú môcť u prevádzkovateľov internetu priplatiť za to, že ich obsah sa spotrebiteľom zobrazí rýchlejšie, menšie firmy, ktoré toľko peňazí nemajú, môžu byť poškodené.

Nie všetko je ale čiernobiele. Zákazníci AT&T môžu získať niektorý prémiový obsah zadarmo, prípadne sa im z mobilných dát nebudú odpočítavať megabajty za sledovanie videí na YouTube a Netflixe. Nie každý má však možnosť voľby. “Táto téma ale je kontroverzná aj preto, lebo viac ako 50 miliónov ľudí v Spojených štátoch si môže vybrať len jedného poskytovateľa internetu. Stáva sa však celosvetovým problémom,” píše BBC a poukazuje na typický príklad toho, ako porušenie sieťovej neutrality môže vyzerať v praxi. V Indii chcel Facebook ponúkať ľuďom bezplatný prístup k niektorým internetovým stránkam, čím by zas diskriminoval iné weby. So svojim návrhom však neuspel.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Spojené štáty #sieťová neutralita