Malvér, ktorý nakazil aj nitriansku nemocnicu, pochádza zo Severnej Kórey

Spojené štáty majú údajne viacero dôkazov, ktoré potvrdzujú, že za najničivejším ransomvérom sa ukrýva Severná Kórea. Na jar tohto roka malvér infikoval viac ako 300-tisíc počítačov v 150 krajinách.

20.12.2017 08:00
hacker, útok, internet, bezpečnosť, hackeri,... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Spomínate si na vírus WannaCry, ktorý začiatkom tohto roka obletel celý svet? V priebehu niekoľkých mesiacov sa malvérom nakazilo viac ako 300-tisíc počítačov v 150 krajinách. Škody, ktoré napáchal, sú v rozsahu niekoľkých miliárd dolárov. Bezpečnostný poradca Donalda Trumpa, Tom Bossert, pre denník The Wall Street Journal uviedol, že Spojené štáty majú dôkazy o tom, že za útokom stojí Severná Kórea.

Priame dôkazy vraj existujú. Vinníkom je Severná Kórea

Detaily z vyšetrovania Bossert denníku neprezradil, uviedol však, že výsledky potvrdili aj ďalšie krajiny vrátane Veľkej Británie a viaceré súkromné spoločnosti na čele s Microsoftom. Spojené štáty budú podľa neho aj naďalej presadzovať “stratégiu maximálneho tlaku” s cieľom zabrániť ďalším kybernetickým útokom. “Nástroje používané totalitnými režimami sú prílíš veľkou hrzbou na to, aby bola ignorovaná,” dodal Bossert.

Spoločnosti Symantec a Kaspersky Lab v máji tohto roka potvrdili, že niektoré časti kódu sú identické s kódom, ktorý bol použitý v malvéri severokórejskej hackerskej skupiny Lazarus Group. To bola podľa nich jedna z prvých indícií, ktoré WannaCry spájali so Severnou Kóreou.

Najrýchlejšie sa šíriaci ransomvér

WannaCry bol historicky najrýchlejšie sa šíriacim ransomvérom, ktorý na infikovanom počítači zašifroval súbory a za ich odomknutie požadoval nemalé výkupné. Slovensko malvér takisto neobišiel a vydieral napríklad fakultnú nemocnicu v Nitre, kde infikoval až 450 počítačov. Na rozdiel od iných ransomvérov WannaCry svojim tvorcom veľa peňazí nezarobil. Predpokladá sa, že na výkupnom získali len o niečo viac ako 100-tisíc dolárov, čo je v porovnaní s inými podobnými malvérmi zanedbateľná suma. Je tak pravdepodobné, že hlavným motívom nebol finančný prospech, ale najmä ničivý efekt a panika.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Spojené štáty #malvér #ransomvér #Donald Trump #wannacry