Závislosť na hraní hier zaradili medzi duševné poruchy

Medzinárodná zdravotnícka organizácia WHO pridala do zoznamu chorôb závislosť na hraní počítačových hier, ktoré je po novom klasifikované ako duševné porucha.

03.01.2018 19:30
herná konzola, xbox, kinect, hra, počítačová... Foto:
Ilustračné foto
debata

V jedenástom aktualizovanom vydaní Medzinárodnej klasifikácie chorôb sa objaví aj duševná porucha, ktorú možno voľne preložiť ako hráčsky syndróm (z angl. gaming disorder). Poruchu Svetová zdravotnícka organizácia (skr. WHO) popisuje ako dlhodobú zmenu v správaní pod vplyvom hrania hier, ktoré majú u jedinca prednosť pred ostatnými životnými záujmami.

Ako píše server BBC, Svetová zdravotnícka organizácia len potvrdila to, čo niektorí odborníci považujú za celospoločenský problém. Súkromné kliniky vo viacerých krajinách už závislosť na hrách aj liečia rôznymi terapiami. Človeka možno podľa WHO považovať za závislého na hrách ak sa jeho symptómy prejavovali kontinuálne v horizonte posledných 12 mesiacov. V niektorých prípadoch je však možné považovať človeka za závislého aj pri prejavoch ktoré obdobie jedného roka nepresahujú.

Medzi symptómy možno zaradiť napríklad zhoršenie alebo úplnú stratu kontroly nad hraním hier, a to v závislosti od frekvencie, trvania alebo intenzity. Ďalším z príznakov je zmena hodnôt v prospech hrania hier alebo pokračovanie či rozšírenie hrania napriek spozorovaným negatívnym účinkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #závislosť #duševné choroby #Svetová zdravotnícka organizácia