Google volá po zjednotení štandardu dotykových pier

Po troch rokoch sa k iniciatíve na podporu zjednotenia štandardu dotykových pier pridal aj Google. Verí, že bude motivovať aj ďalšie firmy.

31.01.2018 20:10
phree, dotykové pero, stylus, virtuálne pero,... Foto:
Ilustračné foto (na fotke univerzálne pero Phree)
debata

Ak k vášmu smartfónu, tabletu alebo počítaču výrobca pribalil aj dotykové pero, môžete si byť takmer istí, že s iným zariadením fungovať nebude. Google sa preto rozhodol podporiť zjednotenie štandardu takzvaných stylusov.

Väčšina dotykových pier nie je len obyčajnou ceruzkou s tenkým hrotom, vďaka ktorej je možné na displeji maľovať či kresliť rovnako ako na papier. Ak sa výrobca zariadenia takouto možnosťou pýši, zvyčajne je jeho dotykové pero vybavené aj senzorom, ktorý sleduje tlak, pohyby a natočenie. Všetky tieto údaje prenáša do zariadenia, ktoré ich dokáže vyhodnotiť a nakresliť na displeji tenké alebo hrubšie čiary. Ak majiteľ zariadenia takéto pero stratí alebo sa mu pokazí, musí si až na výnimky kúpiť náhradný kus opäť od rovnakého výrobcu.

Google sa v týchto dňoch k pripojil iniciatíve z roku 2015, ktorá zatiaľ nepriniesla výraznejšie zmeny v segmente zariadení s dotykovým displejom. V minulosti sa pod výzvu podpísali firmy Dell, Intel, Lenovo, LG a Wacom. Apple, Microsoft a Samsung ju však naďalej ignorujú a vyrábajú nekompatibilné dotykové perá pre použitie s konkrétnymi modelmi zariadení.

Google verí, že tým, že sa k výzve pripojil, motivuje aj ďalšie z veľkých firiem, aby urobili to isté. Analytici si ale nemyslia, že Apple, Microsoft alebo Samsung tento krok presvedčí. “Veľké značky nepotrebujú presadzovať otvorený štandard, keď majú svoj vlastný. Microsoft má Microsoft Ink, Apple svoj Apple Pencil. Na Androide je lídrom Samsung so svojim perom S-Pen,” uviedol pre BBC Stuard Miles zo serveru Pocket-lint.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Microsoft #Apple #Samsung #dotykové pero #stylus