Hackerské útoky neobišli ani zimnú olympiádu

Kvôli rozsiahlemu hackerskému útoku nefungovala hlavná stránka zimných olympijských hier. K útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil.

13.02.2018 08:00
olympiáda kruhy Pjongčang Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Tak ako už býva zvykom, veľké udalosti už odjakživa priťahujú hackerov, pre ktorých predstavujú ideálnu príležitosť zviditeľniť sa. Počas zimných olympijských hier v Pjongčangu hackeri zaútočili na servery organizátora, ktorý mal najprv problémy so živými prenosmi z podujatia. Odstavenie serverov následne odstavilo aj webové stránky ZOH, ktoré boli ešte pred otvorením hier pre verejnosť krátkodobo nedostupné. Výpadok trval približne 12 hodín. Hovorca Medzinárodného olympijského výboru nechcel útoky komentovať a vyhýbal sa takisto otázkam ohľadom možného vinníka.

Ešte pred začatím konania olympijských hier viacero bezpečnostných expertov varovalo, že krajiny ako Rusko alebo Severná Kórea môžu pripravovať hackerské útok. Ruský minister zahraničných vecí však ostro ohradil, keď uviedol, že žiadne z útokov na servery organizátora nemá jeho krajina na svedomí. “Vieme, že západné médiá plánujú pseudo-vyšetrovanie na tému “ruských odtlačkov” pri hackerských útokoch na informačné zdroje v súvislosti so zimnými olympijskými hrami v Južnej Kórei. Samozrejme, žiadne dôkazy ale existovať nebudú,” citoval ministra britský server BBC.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #Pjongčang 2018