Samsung predstavil SSD disk s rekordnou kapacitou

Samsung prekvapil s kompaktným SSD diskom, ktorý bez problémov pojme až 5700 filmov vo Full HD rozlíšení.

21.02.2018 14:58
samsung ssd, disk Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak vlastníte SSD disk s vlastnej skúsenosti určite viete, že rýchlosť načítavania dát či len obyčajná práca s operačným systémom je oveľa rýchlejšia než pri bežnom disku. Problémom SSD diskov však zostáva ich cena a obmedzené kapacita, ktorá sa u najlacnejších diskov snúbi s výrazne nižšou životnosťou. Samsung v týchto dňoch ukázal, že kapacita SSD disku už nie je problém. Predstavil novinku, na ktorú je možné uložiť až 5700 filmov vo Full HD rozlíšení. Samozrejme, tí, pre ktorých je disk s kapacitou až 30 terabajtov určený, ho nebudú používať na archivovanie filmov.

Až 30 terabajtový disk 2.5-palcového formátu je určený pre firmy a dátové centrá, ktoré doposiaľ len zvažovali prechod s klasických pevných diskov na rýchlejšie SSD alternatívy. Samsung verí, že nový disk dokáže presvedčiť nie len svojou kapacitou ale aj ďalšími parametrami. Dáta dokáže čítať rýchlosťou až 2100 MB za sekundu a zapisovať ich s úctyhodnou rýchlosťou 1700 MB za sekundu. Pre zaujímavosť, je to až trikrát viac než pri súčasných komerčných SSD diskoch.

Samsung s novým diskom prekonal sám seba. Predošlý rekordman mal kapacitu 15,36 terabajtu, teda presne polovicu. Firma ho predstavila v marci 2016. Cenu 30 terabajtového nástupcu Samsung zatiaľ neprezradil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #pevný disk #SSD #disk