Apple už nemôže garantovať, že dáta jeho užívateľov sú nedotknuteľné

Firma sa podriadila prísnym čínskym zákonom. To okrem iného znamená, že čínske úrady budú mať oveľa jednoduchší prístup k mnohým citlivým údajom svojich občanov.

24.02.2018 13:15
Cloud Computing, oblak, notebook, počítač, PC,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Spracovávanie a ukladanie údajov o užívateľoch na serveroch Applu v Spojených štátoch či Európe poskytovalo zákazníkom aké-také záruky, že ich dáta sú nedotknuteľné. V Číne to už po novom neplatí. Čínska vláda podmienila podnikanie mnohých firiem ukladaním dát o jej obyvateľoch na miestnych serveroch. Apple sa rozhodol podriadiť a údaje zo služby iCloud presunie do čínskych dátových centier. Analytici pripomínajú, že pre čínske úrady to bude znamenať oveľa jednoduchší prístup k mnohým citlivým údajom o svojich obyvateľoch, vrátane textových správ, fotiek alebo e-mailov.

Dáta aj šifrovacie kľúče bude Apple uchovávať v Číne

S presunom užívateľských dát na čínske servery sa zmenil aj spôsob uchovávania kryptografických kľúčov, ktoré slúžia na prístup k účtom v službe iCloud. Doposiaľ sa tieto kľúče nachádzali v Spojených štátoch, čo pre iné vlády a vyšetrovateľov znamenalo, že o prístup k dátam svojich obyvateľov museli žiadať Spojené štáty. Po novom sa však všetko zmení, pretože Apple vôbec po prvýkrát bude kľúče k účtom spolu s dátami uchovávať na čínskych serveroch.

Ľudskoprávni aktivisti sa podľa agentúry Reuters obávajú, že čínska vláda využije zjednodušený prístup k dátam k sledovaniu disidentov a aktivistov podporujúcich demokratizáciu krajiny. Apple svoje rozhodnutie obhajuje neúspešným protestom voči presunu kryptografických kľúčov do iných krajín. “Napriek všetkému naše hodnoty zostávajú aj v iných častiach sveta rovnaké,” píše Apple. Obmedzenie podpory služby iCloud v krajinách ako je Čína by podľa firmy nebolo uspokojivým riešení, pretože by prinieslo oveľa horšiu užívateľskú skúsenosť.

Firma vraj nemala na výber

Apple bude dáta užívateľov spravovať na spoločných serveroch firmy Guizhou – Cloud Big Data Industry, ktorá má podľa agentúry Reuters priame napojenie na čínsku vládu a komunistickú stranu. Pre užívateľov v Číne to okrem iného znamená, že účty v službe iCloud budú okrem loga Apple mať aj logo jej čínskeho partnera.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Čína #cenzúra #iCloud