Platby mobilom cez Google Pay už fungujú aj na Slovensku

Horúca novinka by mala zaujímať predovšetkým majiteľov smartfónov s Androidom a účtov vo vybraných slovenských bankách, ktoré Google Pay podporujú.

28.02.2018 17:30
mobilné platby, nfc, platba, smartfón, mobil,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Slováci už nemusia závidieť obyvateľom zo západu, ktorí majú v obchodoch a reštauráciách možnosť platiť mobilom. Google oznámil spustenie inovovanej služby Google Pay na Slovensku. Doposiaľ bola služba známa pod názvom Android Pay. Od 28. februára je dostupná pre zákazníkov Slovenskej sporiteľne, mBank, Poštovej banky a J&T Banky. Onedlho sa k nim pripojí aj 365.bank.

Platiť bude možné na bezkontaktných termináloch

Rozšírenie dostupnosti služby Google Pay na Slovensku ale neznamená, že pomocou mobilu bude možné platiť v každej prevádzke, ktorá vlastní platobný terminál. Prvým a kľúčovým predpokladom k akceptovaniu platieb mobilom je podpora bezkontaktných platieb na koncovom termináli. Zjednodušene povedané, ak obchodník akceptuje bezkontaktné platby kartou, bude u neho možné platiť mobilom so službou Google Pay. “Prostredníctvom Google Play je možné platiť vo viac ako 43-tisíc predajných miestach na Slovensku,” upresnil šéf slovenského Googlu, Rasťo Kulich.

mBank je jednou z prvých bánk, ktoré podporujú... Foto: mBank
mbank, Google Pay mBank je jednou z prvých bánk, ktoré podporujú platby cez službu Google Pay.

Ako takáto platba mobilom funguje v praxi? Ak je majiteľ smartfónu s Androidom zároveň aj majiteľom účtu u niektorej z hore uvedených bánk, ktoré Google Pay podporujú, musí si do svojho mobilu stiahnuť aplikáciu Google Play z oficiálneho obchodu Google Play. V aplikácii následne len do svojho účtu priradí kreditnú alebo debetnú kartu, ktorú bude používať pri bezkontaktných platbách mobilom. Pri platbe v obchode už len stačí priložiť mobil k terminálu a platbu potvrdiť. Ak objem transakcie presiahne 20 eur, je potrebné telefón aj odomknúť.

Číslo karty sa obchodník pri platbe mobilom nedozvie

Pri platbe v kamenných predajniach Google Pay nezdieľa s obchodníkom číslo karty. Namiesto toho pre každú platbu vytvorí jedinečné virtuálne číslo účtu a jednorazový bezpečnostný kód, ktorým bezpečne spojí transakciu s konkrétnym bankovým účtom. Pri krádeži telefónu nie je potrebné deaktivovať platobnú kartu, pretože jej údaje sa v telefóne nenachádzajú. Stačí zistiť polohu telefónu pomocou vstavanej funkcie “nájdi moje zariadenie” a potom ho buď na diaľku uzamknúť alebo vymazať.

Služba v súčasnosti funguje na telefónoch a tabletoch s operačným systémom Android 4.4 a novším a s podporou bezkontaktnej technológie NFC. Služba Google Pay je okrem Slovenska dostupná aj v ďalších 17 krajinách, konkrétne v Austrálii, Belgicku, Brazílii, Česku, Hongkongu, Írsku, Japonsku, Kanade, Novom Zélande, Poľsku, Rusku, Singapure, Spojenom kráľovstve, Španielsku, na Taiwane, Ukrajine a v USA.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Google Play #Android Pay #Google Pay