Apple aj Google vylepšujú mapy. Pomôžu ľuďom na vozíku aj cyklistom

Apple len pred niekoľkými dňami oznámil, že vo svojich mapách zobrazí informácie o možnostiach požičiavania bicyklov vo vybraných mestách. Nemeškal ani Google. Nemyslel však na cyklistov, ale na postihnutých, ktorým zas ukáže bezbariérové zastávky.

18.03.2018 13:15
invalidný vozík, vozíčkar, Foto:
Ilustračné foto
debata

Čoraz viac ľudí si v mestách vyberá aj alternatívny spôsob dopravy – elektrobicyklom, alebo obyčajným bicyklom. Mnohé väčšie, ale už aj menšie mestá majú vlastný systém na zapožičiavanie bicyklov pre verejnosť. Kým doteraz bolo na záujemcovi, aby si svoju požičovňu našiel, po novom mu s tým pomôžu Apple Mapy. Aplikácia zobrazí polohu staníc pre zapožičanie bicyklov v 175 mestách po celom svete. Bratislava alebo Praha v nej, na rozdiel od susednej Budapešti alebo Viedne, zatiaľ chýbajú.

Nájsť požičovňu bicyklov bude vo vybraných mestách jednoduchšie

Apple na mapách nezobrazuje informácie o počte dostupných bicyklov alebo voľných miestach pre ich zaparkovanie. Užívateľ sa preto bude musieť aj naďalej spoliehať na aplikácie prevádzkovateľov v jednotlivých mestách, ktorí im tieto detaily sprostredkujú. Ak si budete chcieť pri návšteve niektorej z 35 krajín, v ktorých Apple požičovne zdokumentoval, bicykel zapožičať, stačí do mapy zadať “požičovňa bicyklov” alebo po anglicky “bike sharing”.

Google pri použití hromadnej dopravy pomôže hendikepovaným

Zahanbiť sa nenechal ani Google, ktorý si namiesto požičovní bicyklov posvietil na bezbariérový prístup vo vybraných veľkomestách. Mnoho ľudí, ktorí sú odkázaní na použitie invalidného vozíka alebo prepravu kočíka s dieťaťom totiž môže mať pri použití bežných prostriedkov hromadnej dopravy problém. Nie všetky vozidlá sú bezbariérové a tak človeku, ktorý je pripútaný na invalidný vozík, nezostáva nič iné, len počkať na ďalší spoj.

Google Mapy zobrazujú stanice hromadnej dopravy, ktoré sú upravené na bezbariérový prístup. Novinka je zatiaľ dostupná len v Londýne, New Yorku, Tokyu, Mexico City, Bostone a austrálskom Sydney. Vyhľadávanie trasy pre vozíčkarov je ukryté v nastaveniach aplikácie. Užívateľ si najprv musí zvoliť hromadnú dopravu a v doplnkových nastaveniach potvrdiť vyhľadávanie bezbariérovej tra­sy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezbariérový prístup #Google Mapy #Apple Maps #požičovne bicyklov