Na Slovensku budú predávať inteligentné hodinky pre nevidiacich

Hodinky pre neviciacich Dot Watch budú od mája dostupné aj na Slovensku. Zobrazia čas, ale aj informácie o hovoroch, SMS a správach zo sociálnej siete.

30.03.2018 08:00
Dot Watch, hodinky, Braillovo písmo Foto:
Hodinky pre nevidiacich - Dot Watch.
debata

Zrakovo postihnutí nemajú priveľa možností ako používať inteligentné nositeľné zariadenia, o hodinkách nehovoriac. Na trhu existuje len niekoľko špeciálnych hodiniek, ktoré majú výrazný ciferník, prípadné hlasového asistenta, informujúceho o aktuálnom čase. Johokórejská firma sa to pred niekoľkými rokmi rozhodla zmeniť a predstavila niekoľko prototypov špeciálnych hodiniek, ktoré už môžu mať označenie inteligentné. Ich posledná verzia, ktorú firma predstavila minulý rok na veľtrhu v Hongkongu na prvý pohľad hodinky ani nepripomína. Namiesto ciferníka má miniatúrne reliéfové body, ktoré simulujú Braillovo písmo.

Hodinky Dot Watch majú štvorriadkový dotykový displej s hliníkovými bodmi, ktoré fungujú rovnako ako Braillovo písmo. Okrem času ich možno použiť aj ako stopky, budík, ale aj ako zariadenie na notifikácie o prichádzajúcich hovoroch, SMS správach a počasí. Hodinky zobrazia aj jednoduché upozornenia zo sociálnych sietí. S telefónom sú spárované cez Bluetooth a okrem Androidu podporujú aj systém iOS. Jedno nabitie im zabezpečí dostatok energie na používanie počas jedného týždňa.

Na Slovensko a do Českej republiky bude hodinky distribuovať obchod Alza, ktorý ich bude od mája aj predávať za cenu 388 eur. Alza informuje, že pokiaľ by hodinky ako zvláštnu pomôcku schválil Úrad práce, zrakovo postihnutí by pri ich kúpe mohli využiť štátny príspevok. “Alza v súčasnosti vyvíja českú verziu Braillovho písma s čiarkami a bodkami, ktoré zatiaľ hodinky nedokážu zobraziť,” uviedla hovorkyňa Alzy, Patricie Šedivá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inteligentné hodinky #Braillovo písmo #Dot Watch