Hackeri útočili na iránske servery. Zanechali po sebe americkú vlajku

Hackerský útok spred niekoľkých dní si zapamätajú najmä v Iráne. Útočnici svojim obetiam zanechali na obrazovke americkú vlajku s odkazom - Nezahrávajte sa s našimi voľbami.

08.04.2018 20:50
hacker, útok, internet, bezpečnosť, hackeri,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Hackerských útokov je na celom svete toľko, že len málokedy sa dostanú do centra pozornosti svetových médií. Ani na útoku spred niekoľkých dní by nebolo nič výnimočné, keby sa hackerom nepodarilo odstaviť niekoľko tisíc smerovačov v Iráne a na počítačoch zanechať odkaz s americkou vlajkou. “Útok pravdepodobne ovplyvnil fungovanie až 200-tisíc smerovačov po celom svete, vrátane 3500 smerovačov v našej krajine,” píše sa v oficiálnom vyhlásení iránskeho ministerstva telekomunikácií a informačných technológií.

Iránsky minister telekomunikácií a informačných technológií, Mohammad Javad Azari-Jahromi, na svojom účte na Twitteri publikoval fotografiu počítača, na ktorom bola zobrazená americká vlajka s odkazom – Nezahrávajte sa s našimi voľbami. Podľa Azari-Jahroma zatiaľ nie je jasné, odkiaľ hackeri útočili.

Hackeri neútočili na koncové zariadenia ale na smerovače internetových poskytovateľov, kvôli čomu boli tisíce zákazníkov odstrihnutých od internetu. Hackeri využili chybu v smerovačoch Cisco, ktorá bola objavená už pred niekoľkými týždňami. Mnoho firiem, ktoré tieto zariadenia používali, však aktualizáciu firmvéru zanedbalo. Okrem Iránu hackeri útočili aj na zariadenia v Spojených štátoch, v Číne a v Európe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #Spojené štáty #Irán #hackerský útok