Test: Bezdrôtová klávesnica od Trust ponúka Touchpad, no chýba jej Bluetooth

Vyskúšali sme bezdrôtovú klávesnicu Trust Theza s vlastným touchpadom a podsvietením. Nesklamala, no stále je jej čo vytknúť.

23.06.2018 08:00
Trust Theza, klávesnica Foto:
Klávesnica Trust Theza je určená najmä pre multimediálne zariadenia a herné konzoly.
debata

Potrpíte si na lepšej klávesnici alebo vašim nárokom vyhovie aj obyčajný variant s káblikom za pár eur? Aj keď to na prvý pohľad nemusí byť viditeľné, rozdiely medzi klávesnicami za 5 a 50 eur sú a sú veľké. Pre toho, kto ich nemal možnosť vyskúšať a porovnať to možno vyznie ako banalita, no presný opak je pravdou. Z lacnej klávesnice vám síce prsty neodpadnú, no komfort pri písaní je dostatočným argumentom pre niekoľko eur naviac. Vyskúšali sme prémiovú multimediálnu klávesnicu Theza od spoločnosti Trust.

Mohotná konštrukcia, výborné prevedenie

Trust nepatrí medzi priekopníkov v dizajne či inováciách, čo sa ale pozitívne prejavuje na konečnej cene. Výrobky tejto holandskej firmy určite nie sú špičkou na trhu, no pri cene, ktorá je často zlomkom ceny produktov Logitechu a ďalších firiem, občas stojí za to o nich zauvažovať ako o alternatíve. Bezdrôtová klávesnica Theza je určite takým produktom, aj keď aj ona má svoje muchy. Pri cene 20–30 eur by tak veľmi neprekážali, no ak je už cena dvojnásobná, prehliadajú sa ťažšie. Ale pekne po poriadku.

Tlačidlá pod dotykovou plochou výrobca zväčšil... Foto: Trust
trust theza 2 Tlačidlá pod dotykovou plochou výrobca zväčšil na jej úkor.

Klávesnica nepôsobí lacným dojmom, má mohutnú konštrukciu a väčšiu hmotnosť, takže na časté prenášanie sa zrovna nehodí. Tých, ktorí spamäti neovládajú prstoklad, určite poteší aj podsvietenie, ktorého intenzitu (ale nie farbu) je možné regulovať. Theza je síce bezdrôtová, no k počítaču či televízoru ju cez Bluetooth nepripojíte. Potrebné je použiť miniatúrny prijímač, takže pozor na jeho stratu.

Dotykový touchpad mohol byť väčší, zamrzí chýbajúci Bluetooth

Súčasťou klávesnice je dotykový touchpad, ktorý by mohol osloviť tých, ktorí sú na jeho použitie zvyknutí, či ho dokonca preferujú ako alternatívu za myš (napríklad majitelia Trackpadov od Applu). Touchpad má však relatívne malú dotykovú plochu, z ktorej si veľa ukrojili aj dve veľké tlačidlá. Jeho prítomnosť je tak skôr nevyhnutným doplnkom pre tých, ktorí plánujú klávesnicu používať ako multimediálny doplnok k televízoru alebo k počítaču.

Všetky klávesy sú podsvietené, intenzitu... Foto: Trust
Trust Theza, klávesnica Všetky klávesy sú podsvietené, intenzitu podsvietenia je možné meniť.

Veľmi vysoký komfort pri písaní

Klávesy majú nízky zdvih, no váha prstvoje rozložená po celej ich ploche, takže písanie je veľmi komfortné a klávesy vôbec nepôsobia lacným dojmom. Komfort písania možno prirovnať ku klávesniciam od Apple. Theza však zrejme nebude prvou voľbou pre tých, ktorí počítače Mac používajú. Chýbajú jej totiž niektoré klávesy a multimediálne funkcie takisto v systéme MacOS nefungujú ideálne. Výrobca ale sám tvrdí, že klávesnica je určená pre Windows, takže lepšiu kompatibilitu s MacOS mu nemožno vyčítať. Pod Windowsom fungujú všetky klávesy tak ako by mali. Zamrzí však len malý Enter a chýbajúca slovenská lokalizácia.

Hodnotenie: 80%

Pozitíva:

  • masívny dizajn a kvalitné spracovanie
  • podsvietenie s možnosťou regulácie jasu
  • prepracovaná ergonómia, ideálny zdvih kláves
  • doplnkový veľký Touchpad
  • vstavaná batéria s veľkou výdržou

Negatíva:

  • chýbajúca podpora Bluetooth
  • len anglická lokalizácia s malým enterom
  • len pre Windows

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #klávesnica #Trust #Theza #Touchpad