Vaše e-maily si môžu čítať aj cudzí ľudia, priznal Google

Google priznal, že vaše súkromné e-maily nemusí analyzovať len stroj, ale aj človek. Niektoré z e-mailov môžu skončiť aj v schránke vývojárov aplikácií tretích strán.

05.07.2018 08:00
šifrovanie, e-mail, správa, internet,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Ak pri svojich e-mailoch v službe Gmail očakávate neobmedzenú anonymitu, čítaním tohto článku si potvrdíte presný opak. Google priznal, že e-maily jeho užívateľov nemusia spracovávať len stroje, ale môžu poputovať aj do schránok tých, ktorým neboli určené. Informoval o tom napríklad americký denník Wall Street Journal s odvolaním sa na jednu zo spoločností, ktorá túto, údajne bežnú, praktiku označila za “špinavé tajomstvo.” Google si vraj nevyberá konkrétnych ľudí, ktorých e-maily poskytne tretím stranám, ale prístup k ich e-mailom sprostredkováva cez aplikácie tretích strán, ktorým užívatelia udelili prístup do svojich e-mailových schránok.

Užívateľ svoje e-maily tretím stranám sprístupnil dobrovoľne, tvrdí Google

Google podľa serveru BBC naznačil, že uvedená praktika neporušuje žiadne z podmienok, s ktorými užívateľ súhlasil. Na druhej strane je prekvapujúce, že Google sa ani len nepokúsil zabrániť tomu, aby k e-mailom nemali prístup reálni ľudia a obzvlášť mimo prostredia firmy. Keď užívateľ udeľuje prístup aplikáciam tretích strán k svojmu účtu na Gmaili, musí napríklad súhlasiť s tým, že aplikácia môže mať prístup k čítaniu, odosielaniu, mazaniu či správe e-mailov. Práve tento súhlas podľa denníka Wall Street Journal niekedy umožňuje zamestnancom iných firiem pristupovať k e-mailom používateľov.

Denník dokonca cituje vyjadrenia viacerých firiem, ktoré využili takýto prístup k e-mailom a prečítali si ich stovky. Príkladom je firma Edison Software, ktorej e-maily pomohli navrhnúť novú funkciu v jej softvéri. Iná firma, eData Source, zas e-maily použila na vylepšenie svojich algoritmov. žiadna z týchto firiem pritom užívateľov nežiadala o ďalší súhlas k prístupu a spracovaniu ich e-mailov. Údajne nebol potrebný.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Gmail #ochrana osobných údajov