YouTube je pomalší vo väčšine prehliadačov okrem Chrome, tvrdí Mozilla

Je to zámer alebo len zhoda náhod? Mozilla tvrdí, že stránka YouTube sa na všetkých prehliadačoch okrem Chrome načíta 5-krát pomalšie. Google to dementuje.

28.07.2018 21:10
youtube, video, služba, google, internet, videá Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Ak si spustíte YouTube na Firefoxe a násedne na Chrome, môžete si všimnúť, že na prvom prehliadači sa stránka načíta až 5-krát pomalšie. Chris Peterson z Mozilly za tým vidí Google a jeho snahu zvýhodňovať Chrome na úkor iných prehliadačov. Google to kategoricky popiera a tvrdí, že jeho vlastné testy preukázali, že všetky prehliadače sú v rýchlosti načítania YouTube rovnocenné.

Peterson, ktorý je manažérom komunitného technického programu Mozilly uvádza, že prehliadač Firefox aj napriek extrémne rýchlemu gigabitovému pripjeniu načíta stránku za 5 sekúnd, zatiaľ čo Chrome to zvládne len za jednu sekundu. Problémom je podľa neho nové rozhranie YouTube, ktoré síce používa knižnicu Polymer, no využíva zastaralý komponent API Shadow Dom vo verzii 0 z roku 2015. Ten používa len prehliadač Chrome, zatiaľ čo ostatné prehliadače už podporujú len jeho novšiu verziu.

Používatelia alternatívnych prehliadačov môžu načítanie YouTube zrýchliť nainštalovaním niektorých doplnkov, ktoré načítajú jeho predošlú verziu využívajúcu novší, kompatibilný, komponent. Používatelia prehliadača Microsoft Edge si môžu nainštalovať doplnok Tampermonkey a v nastaveniach ho aktivovať (nastavenia – rozšírenia). Následne je ešte potrebné stiahnuť si skript, ktorý prepne YouTube do staršej verzie. V prehliadači Safari je postup rovnaký. Najprv nainštalovať Tempermonkey (potrebné je povoliť jeho inštaláciu) a stiahnuť a spustiť skript. Vo Firefoxe je prechod k staršej verzii YouTube najjednoduchší. Stačí si nainštalovať doplnok YouTube Classic.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #YouTube #Firefox #Mozilla #Chrome