Naše iPhony užívateľov nešpehujú, tvrdí Apple

Šéf Applu, Tim Cook, vyvracia tvrdenia o tom, že iPhony môžu svojich majiteľov špehovať. Bez ich vedomia nemôžu údaje zaznamenávať ani aplikácie tretích strán, tvrdí Cook.

09.08.2018 10:00
iPhone 6S, Apple Foto:
Ilustračné foto (na obrázku iPhone 6S)
debata

Americký Výbor pre energetiku a obchod šéfovi spoločnosti Apple adresoval dopis, v ktorom sa zaujíma o niektoré praktiky zberu a využívania užívateľských dát. Výbor sa špeciálne zaujímal o to, či Apple zbiera a spracúva citlivé dáta užívateľov bez ich vedomia. Jedna z otázok sa týkala napríklad využitia lokalizačných dát, ktoré užívatelia zdieľajú tak so spoločnosťou ako aj s aplikáciami tretích strán. “Zákazník nie je našim produktom a náš obchodný model nie je závislý na zbere veľkého množstvo osobných identifikátorov s cieľom zlepšiť cielenie (reklamy) pre marketérov a inzerentov,” uvádza sa v jednej z odpovedí.

Neustále načúvajúca hlasová asistentka Siri

Ak používate hlasových asistentov, možno vás zaujímalo ako je možné, že Siri, Alexa alebo Google zareagujú na každé privolanie. Znamená to, že užívateľa neustále počúvajú? Svojim spôsobom áno, no podľa Applu tieto dáta nespracúvajú do doby, kým užívateľ nedá asistentke konkrétny povel. “Príkazy pre Siri sú odosielané a spracovávané spoločnosťou Apple v súlade s politikou ochrany osobných údajov. Používatelia majú kontrolu nad náhodným identifikátorom zariadenia, ktoré sú mu priradené pri hlasových poveloch pre Siri. Tie môžu byť navyše resetovaný kedykoľvek pri opätovnom zapnutí a vypnutí Siri. Pri resete identifikátora spoločnosť Apple odstráni z databázy informácie, ktoré sú s ním spojené,” odpovedá výboru šéf Apple, Tim Cook.

Cook takisto vylúčil, že iPhony užívateľa nahrávajú zatiaľ čo čakajú na príkaz pre Siri. Užívatelia musia podľa neho sami explicitne súhlasiť s použitím mikrofónu konkrétnymi aplikáciami, navyše tie musia v čase, keď ho využívajú, o tom užívateľa aj informovať. Firma údajne z obchodu odstránila aplikácie, ktoré porušovali takéto pravidlá, no ako upozorňuje agentúra Reuters, neuviedla, či zablokovala aj ich vývojárov. Apple však priznal, že nemá prehľad o tom, čo vývojári robia s dátami, ktoré od užívateľov zozbierajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #Siri