Raz to prísť muselo. Reklama sa objaví aj v aplikácii WhatsApp

WhatsApp Facebooku, ktorý ho vlastní, nezarába takmer žiadne peniaze. Na platforme tak pribudnú reklamy, ktorými si chce sociálna sieť kompenzovať náklady spojené s jej prevádzkou a údržbou.

02.11.2018 20:56
Mobil Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ak používate platformu WhatsApp, určite si si zvykli na prostredie bez reklám a akýchkoľvek poplatkov. Jedna z najpoužívanejších komunikačných platforiem na svete je už dva roky dostupná pre všetkých užívateľov úplne zdarma. Od roku 2013 do roku 2016 pritom WhatsApp svojich používateľov žiadal o symbolický ročný dolárový príspevok, ktorý mal pokryť náklady na prevádzku platformy a zabrániť tomu, aby firma hľadala zdroje inde. Keď v roku 2014 Facebook WhatsApp kúpil, zdalo sa, že všetko bude fungovať v zabehnutých koľajách, a že odpustenie ročného poplatku je len ústretovým krokom a spôsobom, ako k platforme prilákať nové masy. V týchto dňoch sa ukázalo, že tomu tak úplne nebolo.

Do platformy WhatsApp po prvýkrát preniknú reklamy. Zatiaľ užívateľov nebudú obťažovať medzi správami či blikajúcimi bannermi ukrytými v spodnej lište. Facebook sa vynašiel a reklamu umiestni medzi príbehy (skr. Status) podobné tým, ktoré pridávajú užívatelia na Facebooku, Instagrame či Snapchate. “Reklamy budeme umiestňovať do Statusov. Toto bude náš hlavný spôsob monetizácie a rovnako tak aj príležitosť, ako môžu firmy osloviť ľudí na WhatsAppe,” uviedol viceprezident spoločnosti Chris Daniels pre indický denník The Economic Times. Reklama sa bude zobrazovať medzi príbehmi, ktoré sa na serveri zobrazujú 24 hodín.

V súčasnosti WhatsApp používa viac ako 1,5 miliardy užívateľov mesačne. Spoplatnenie či zavedenie reklamného modelu na platforme boli pravdepodobne hlavné dôvody, prečo jeden zo zakladateľov WhatsApp, Brian Acton, v roku 2017 odišiel z Facebooku. V rozhovore pre magazín Forbes Acton uviedol, že bol proti akýmkoľvek zásahom do fungovania WhatsApp v zmysle zobrazovania reklám.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #Whatsapp