Mobilný internet je na Slovensku rýchlejší než priemerné Wi-Fi, tvrdí štúdia

Slovensko patrí medzi 27 krajín, v ktorých je priemerná rýchlosť mobilného pripojenia vyššia než u Wi-Fi. Najlepšie obstála Austrália, ale aj susedné Česko.

03.12.2018 14:00
mobilný operátor, internet, telefón, smartfón,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Dnes už nežijeme vo svete 2G sietí, dokonca aj 3G je vo väčšine oblastí zatlačená do úzadia. Dnes mobilným sieťam kraľujú 4G siete, ktoré sú extrémne rýchle. S rýchlosťami už dokonca predbehli aj bežné Wi-Fi siete, ktorým mobilný internet ešte pred pár rokmi nesiahal po členky. Podľa spoločnosti OpenSignal, ktorá si posvietila na priemerné rýchlosti Wi-Fi a mobilných sietí sme na tom na Slovensku lepšie, než by sa mohlo na prvý dojem zdať.

Najvyššie priemerné rýchlosti mobilného internetu majú podľa štúdie v Austrálii (34,6 Mbit/s), pričom v krajine sú aj najvyššie rozdiely medzi rýchlosťou mobilného a Wi-Fi internetu (21,6 Mbit). Vysoké rýchlosti mobilného internetu majú aj v susednom Česku (28,8 Mbit/s), v ktorom je Wi-Fi o viac ako 10 Mbit/s pomalšie. Na Slovensku sú rozdiely medzi priemernými rýchlosťami Wi-Fi sietí a mobilného internetu menej priepastné, no o viac ako dva megabity je stále rýchlejší mobilný internet (19,4 oproti 21,7 Mbit/s). Slovensko patrí medzi 27 krajín, v ktorých sú Wi-Fi siete pomalšie než mobilné siete. Veľmi podobne ako Slovensko v porovnaní obstálo susedné Rakúsko, Francúzsko alebo Taiwan. Protipólom ku krajinám s rýchlymi mobilnými sieťami je 33 krajín s rýchlejším Wi-Fi, medzi ktoré patrí napríklad Dánsko, Nemecko, Nový Zéland či Poľsko.

Porovnanie rýchlosti mobilného a Wi-Fi... Foto: OpenSignal
OpenSignal Porovnanie rýchlosti mobilného a Wi-Fi pripojenia (2018).

Na opačnom konci, čo sa rýchlosti oboch typov sietí týka (aj bezdrôtovej, aj mobilnej) sa ocitli rozvojové krajiny ako Alžírsko, Kostarika, Pakistan, Maroko či Guatemala, ktoré majú zároveň aj takmer rovnako pomalé Wi-Fi pripojenie. Najväčšie rozdiely v rýchlosti sietí sú už v spomínanej Austrálii (13 Mbit/s), Libanone (12,3 Mbit/s), Katare (11,8 Mbit/s), Ománe (11 Mbit/s) , Grécku (10,6 Mbit/s) a v Českej republike (10,2 Mbit/s).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobilný internet #Wi-Fi sieť #rýchlosť pripojenia