Austrália si posvieti na majiteľov dronov. Bude ich sledovať, aj pokutovať

Austrália spustí špeciálny monitrovoací systém, ktorý odhalí každý dron na okolí vrátane polohy jeho majiteľa. Porušenie pravidiel prevádzky dronov bude pokutované do výšky až 10-tisíc dolárov.

24.12.2018 20:26
Xiaomi, dron, Mi Drone Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Lietanie s dronom môže byť mimoriadne nebezpečné. Ohrození nemusia byť len ľudia, ale napríklad aj letecká doprava. Svoje o tom vedia tisíce cestujúcich z londýnskeho letiska Gatwick, ktorých lety boli kvôli narušeniu leteckého priestoru dronom o niekoľko hodín oneskorené. Ak by takýto dron skrížil cestu lietadlu, následky by mohli byť katastrofálne. Najväčším problémom, na ktorí odborníci na leteckú prepravu upozorňujú najčastejšie, je chýbajúca registrácia dronov a ich majiteľov. Nikto dnes nevie, kto dron obsluhuje a či má na to patričné povolenie a skúsenosti. To by sa mohlo už onedlho zmeniť. Najprísnejší budú k majiteľom dronov v Austrálii.

Austrália od budúceho roka na väčšine veľkých letísk spustí špeciálny monitorovací systém zameraný na drony. Technológia bude schopná identifikovať dron, jeho sériové číslo, a takisto aj vzdialenosť a umiestnenie ovládača. Zistiť odkiaľ majiteľ dron obsluhuje, tak už nebude problém.

Nová technológia bude uvedená spolu s osobitnou povinnosťou registrácie všetkých dronov. Pri kúpe drona s hmotnosťou nad 250 gramov bude mať jeho majiteľ od roku 2019 povinnosť zaregistrovať sa na stránkach austrálskeho Úradu pre bezpečnosť leteckej dopravy. Úrad si tak posvieti na všetkých tých, ktorí dron používajú na zábavu či fotenie. Porušenie pravidiel ako je nepovolený let nad obývaným územím alebo narušenie vzdušného priestoru v okolí letísk bude spojené s pokutou do výšky 10-tisíc dolárov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #dron #letecká doprava