Technologické firmy by mali byť viac regulované, tvrdí šéf európskych socialistov

V určitom čase bude potrebné regulovať aktivity veľkých technologických firiem, či už budú chcieť spolupracovať lebo nie, tvrdí šéf európskych socialistov Frans Timmermans.

25.03.2019 20:25
facebook, socialna siet, dieta, tablet Foto:
Ilustračné foto
debata

Veľké technologické firmy na čele s Googlom, Facebookom a Twitterom už museli viackrát vysvetľovať, prečo dostatočne nechránia dáta používateľov a ako je možné, že ich dáta sa dostali do nepovolaných rúk. Nie všetky firmy podali dostatočné vysvetlenie, prípadne ich argumenty neboli nepriestreľné natoľko, aby im Európska únia neuložila obrovské pokuty v rádoch stoviek miliónov eur. Podľa šéfa európskych socialistov, Fransa Timmermansa, bude v budúcnosti potrebné tieto firmy nejakým spôsobom regulovať.

“V určitom momente budeme musieť ich činnosť regulovať. Prvoradou úlohou orgánov verejnej moci je ochraňovať občanov,” uviedol Timmermans na Svetovom politickom fóre. “Ak zistíme, že predstavujete (technologické firmy, pozn. red.) nebezpečenstvo pre našich občanov, budeme vás regulovať a ak odmietnete s nami spolupracovať, budeme vás pravdepodobne regulovať veľmi tvrdo.” Timmermans preto očakáva, že firmy ako Google a Facebook budú chcieť s európskymi autoritami spolupracovať dobrovoľne. Zavádzanie regulácií bude podľa neho jednoduchšie, ak sa firmy na ich tvorbe budú aktívne podieľať. “Myslím si, že potreba regulácií bude celosvetovou témou,” dodal Timmermans.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Twitter #facebook #sociálne siete #Frans Timmermans