Test: Inteligentné spotrebiče sú zaujímavým spestrením do inak všednej domácnosti

Do nákupu inteligentnej elektroniky nie je potrebné investovať stovky eur. Riešenia môžu byť aj lacnejšie a poslúchnu na slovo. Vyskúšali sme niekoľko "smart" zariadení do domácnosti, ktoré je možné ovládať aj hlasom - od zásuviek, cez žiarovky až po požiarny hlásič.

26.05.2019 14:05
inteligentná domácnosť, tablet, telefón Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

O inteligentných spotrebičoch sa toho už napísalo veľa. Tak veľa, že mnohí sú na slovíčko inteligentné, alias chytré, alergickí. Niet divu. Stačí, ak je spotrebič vybavený malým čipom a výrobca ho hneď častuje prívlastkom inteligentný. Nie vždy to však znamená to isté. Inteligentnú domácnosť si možno predstaviť ako viacero spotrebičov prepojených do jedného celku, ktoré je možné ovládať napríklad z mobilu, počítača či cez hlasovú asistentku. Práve poslednú možnosť sme vyskúšali. Do domácnosti sme nainštalovali výrobky od rôznych výrobcov, ktoré je možné ovládať práve cez hlasovú asistentku – v našom prípade asistentku Alexa od Amazonu. Všetky testované výrobky však fungujú aj s asistentom Google alebo so Siri od Apple.

Smart spotrebiče do každej domácnosti? Prečo nie?!

V prvom rade je potrebné zodpovedať otázku, na čo slúžia inteligentné výrobky v domácnosti. Okrem spomínaného ovládania na diaľku majú aj množstvo pokročilých funkcií. Napríklad nami testovaná zásuvka HS110 od TP-Linku zobrazuje v mobilnej aplikácii aj štatistiky o spotrebe. To sa hodí v momente, keď chcete zistiť koľko energie vaše spotrebiče spotrebujú v pohotovostnom režime alebo pri používaní. Veľmi rýchlo sa tak dozviete, že notebook, ktorý je zapnutý 24 hodín denne sa na účtoch za elektrinu podpíše len zanedbateľnou časťou.

Zásuvka od TP-Linku umožňuje aj sledovať... Foto: TP-Link
TP-Link HS110 Zásuvka od TP-Linku umožňuje aj sledovať spotrebu pripojených spotrebičov.

Pri spotrebičoch, ktoré by ste chceli ovládať na diaľku je dôležité podotknúť aj to, na čo mnohí pri ich kúpe zabúdajú – čím viac zariadení od rôznych výrobcov, tým viac aplikácií v mobile. To zrovna nenapĺňa víziu o jednoduchom ovládaní. Len si to predstavte – používate žiarovky Hue od Philipsu v obývačke a žiarovky Xiaomi v kuchyni a ďalšie žiarovky TP Link v pracovni. Ak by ste ich chceli ovládať naraz, inú možnosť, než cez hlasovú asistentku pravdepodobne ani nemáte. Každý výrobca má totiž vlastné rozhranie a a vypínanie a zapínanie žiaroviek cez aplikácie sa stáva oveľa otravnejšie, než manuálne stlačenie vypínača.

Na automatizáciu treba aj čas aj trpezlivosť

Využiť je však možné aj vyššiu mieru sofistikovanosti, ktorú zariadenia ponúkajú. Na to si však musíte vyhradiť dostatok času, no najmä trpezlivosti. Automatické vypínanie a zapínanie v určitú hodinu je úplne bežné. O čosi komplikovanejšie môže byť použitie doplnkových pohybových čidiel (pri svetlách) alebo nastavenie takzvaných “rutín” v aplikácii hlasovej asistentky. Čo to presne znamená? Napríklad, že po tom, čo vyslovíte magickú vetu “Alexa, dobré ráno” sa vám zapne kávovar, rozsvietia svetlá, spustí prehrávanie hudby alebo spravodajstvo s počasím v televízii. Znie to možno banálne, no nastavenie podobných rutín chce čas a dôvtip. Niektoré z nastavených udalostí sa totiž môžu navzájom vylučovať.

Philips Hue sú zlatým štandardom a etalónom... Foto: Philips
philips hue Philips Hue sú zlatým štandardom a etalónom smart žiaroviek. Ich kúpa je však nákladnejšia.

Pred tým, než správu svojich nových zariadení od rôznych výrobcov zveríte do rúk hlasovej asistentky, si však budete musieť do mobilu tak, či tak, nainštalovať mobilné aplikácie dodávané výrobcom. Zariadenia je totiž najprv potrebné spárovať, pripojiť k domácej sieti, pomenovať, priradiť k miestnostiam a podobne. Až potom prichádza na rad vyhľadanie nových zariadení pomocou asistentky. Alexa nám všetky novopripojené zariadenia v sieti našla a jedno po druhom zaradila do zoznamu. Pri každom zariadení je potrebné určiť mu skupinu, respektíve miestnosť, do ktorej patrí, aby tak ovládanie viacerých zariadení naraz malo zmysel a bolo jednoduché. Jeden príklad za všetko – “Alexa, odchádzam” – v byte, alebo v konkrétnej miestnosti, sa vypnú všetky výrobky, bez ohľadu na to, či sú od jedného alebo viacerých výrobcov.

Hlasová asistentka všetky povely neuposlúchne

Používanie chytrých výrobkov cez hlasovú asistentku (akúkoľvek) má aj svoje nevýhody, ktoré si všimnete po niekoľkých hodinách eufórie. Asistentka si neporadí s niektorými pokročilými nastaveniami. Ak ste si kúpili žiarovku, ktorá mení farby, inak, než cez aplikáciu výrobcu ich nezmeníte. Alexe síce môžete povedať, nech vypne a zapne svetlá alebo upraví ich intenzitu, no neposlúchne vás, ak by ste jej chceli určiť odtieň konkrétnej farby. So zmenou základných farieb cez hlasový si ale poradí. Pri podobných zariadeniach platí, že viac možností na ich ovládanie ponúka aplikácia výrobcu.

Žiarovky od TP-Linku patria k tým drahším na trhu. Foto: TP-Link
TP-Link LB120 Žiarovky od TP-Linku patria k tým drahším na trhu.

Typickým zástupcom inteligentných zariadení do domácnosti sú už viackrát spomínané žiarovky. Tam, kde sa mnohí výrobcovia len učia, Philips už má množstvo skúseností dávno za sebou. Žiarovky Hue, ktoré sme mali možnosť vyskúšať, sa ovládajú cez mobilnú aplikáciu a jednotlivo ich je možné pripojiť aj k hlasovej asistentke. Problém však je, ak by ste ich mali v domácnosti viac. V takom prípade si už bez takzvaného “mosta” (z angl. bridge) nevystačíte. Most je navyše potrebné pripojiť káblom k Wi-Fi smerovaču a nemať ho príliš ďaleko od koncových zariadení (napríklad na inom poschodí). Most sa so žiarovkami spojí automaticky a slúži ako prostredník pre ich hromadné ovládanie, či už cez aplikáciu alebo asistentku.

Inteligentné LED žiarovky nestoja pár eur

Nevýhodou žiaroviek je ich cena. Pod 15 eur zväčša inteligentnú žiarovku ani nezoženiete. Ak áno, musíte počítať s kompromismi, napríklad pri možnostiach jej ovládania. Testované žiarovky TP-Link (modely LB120 a LB130) patria k tým drahším na trhu. Ich cena začína nad hranicou 30 eur. Veľmi rýchlo si tak môžete spočítať, koľko by vás stála výmena všetkých žiaroviek v domácnosti. Na druhej strane, žiarovky TP-Link majú v porovnaní s Hue od Philipsu výhodu napríklad v tom, že ich nie je potrebné párovať s mostom. Všetko prebieha v mobilnej aplikácii Kasa bez ohľadu na to, či máte dve, tri alebo desať žiaroviek. Žiarovky sú pomerne ťažké a veľké, nezmestia sa tak všade. Pripájajú sa k Wi-Fi cez mobilnú aplikáciu. V oboch testovaných prípadoch je možné nastaviť svetelnú teplotu a intenzitu svetla, v prípade LB130 aj konkrétnu farbu. Aj bez “rutín” v hlasovej asistentke je možné cez mobilnú aplikáciu nastaviť rôzne rozvrhy – napríklad zapnúť svetlo pri zobudení, alebo zapnúť mäkké svetlo o desiatej večer.

LED Žiarovka TP-Link LB120 ponúka možnosť... Foto: TP-Link
TP-Link LB120 LED Žiarovka TP-Link LB120 ponúka možnosť nastavenia teploty farieb aj intenzity svetla.

Niektorým domácnostiam môže poslúžiť aj detektor dymu, ktorý má vo svojej ponuke Google prostredníctvom dcérskej spoločnosti Nest. Detektor sme takisto vyskúšali a jeho inštalácia bola extrémne jednoduchá. V mobilnej aplikácii, ktorá nemá priveľa nastavení (ani na to nie je dôvod) je možné detektor pripojiť, aktivovať a kontrolovať. Aplikácia zobrazí históriu meraní koncentrácie oxidu uhličitého. V momente, keď detektor deteguje dym, rozozvučí sa veľmi hlasitý alarm a do zariadenia je odoslané hlásenie o požiari.

Efektívnym riešením je nákup lacných elektrických zásuviek

Zásuvka je na rozdiel od dymového hlásiča univerzálnejším pomocníkom. Možno ju použiť prakticky všade, no v inteligentnej domácnosti to má zmysel najmä pri spotrebičoch ako sú počítač, kávovar, svetlá, hi-fi súpravy a podobne. V prípade zásuvky HS110 od TP-Link je možné naplánovať spustenie spotrebičov (napríklad pripojeného kávovaru, varnej kanvice, svetiel a podobne), ale aj sledovať ich spotrebu. V aplikácii Kasa, ktorá zoskupuje smart zariadenia TP-Link, je možné nastaviť aj časovač vypnutia alebo režim, ktorý počas vybraných dní zapína a vypína spotrebiče podľa vopred nastaveného času. Zásuvka stojí zhruba 45 eur, no na výber sú aj lacnejšie a menej sofistikované riešenia. Napríklad zásuvka od firmy Woox stojí tretinu, no okrem obyčajného zapínania a vypínania (cez aplikáciu alebo hlasovú asistentku) a časovača neponúka nič navyše. To nemusí byť na škodu, ak hľadáte naopak veľmi jednoduché zariadenie s rýchlou inštaláciou.

Chytrá zásuvka nemusí stáť desiatky eur (na... Foto: Woox
woox smart plug Chytrá zásuvka nemusí stáť desiatky eur (na obrázku Woox Smart Plug)

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Amazon #inteligentná domácnosť #Philips Hue #Alexa #inteligentné spotrebiče #smart home #TP Link