iRobot predstavil robotický vysávač s9+ s umelou inteligenciou

Robotický vysávač mal svetovú premiéru pred mesiacom. Na Slovensku za však začne predávať v týchto dňoch. Záujemca si kvôli najvyššiemu modelu bude musieť siahnuť hlbšie do vrecka.

27.06.2019 12:00
iRobot, Roomba, s9+ Foto:
iRobot Roomba s9+ a Braava jet m6.
debata

Presne pred mesiacom americká firma iRobot predstavila dva najnovšie modely svojich robotických čističov podláh. Model Roomba s9+ a Braava jet m6 patria k najvyššiemu radu produktov. Na Slovensku ich bude firma začala predávať v týchto dňoch. Vysávač Roomba s9+ nadväzuje na predchodcu i7+, no jeho cenovka sa vyšplhala až na 1499 eur. Na rozdiel od modelu i7/i7+ sa nebude predávať bez automatického vyprázdňovača Clean Base. Na domácom trhu v Spojených štátoch však iRobot ponúka aj samostatný robot Roomba s9.

Bez prenášania a s novým dizajnom v tvare písmena D

Roomba s9+ vôbec po prvýkrát nemá rukoväť na prenášanie. Podľa výrobcu nie je potrebná, nakoľko ide o najvyšší rad produktu, ktorý sa sám presúva po celom byte. Na preskúmanie priestorov využíva technológiu Imprint, ktorej výsledkom je virtuálna mapa celej miestnosti alebo bytu. Užívateľ si môže vo výsledku v mobilnej aplikácii sám vybrať, ktorú miestnosť chce robotom upratať. V priebehu leta by mala v mobilnej aplikácii tiež pribudnúť možnosť výberu oblasti, ktorej sa bude robot pri upratovaní vyhýbať.

Vysávač s9+ má tiež po prvýkrát iný, než okrúhly tvar. Tvar písmena D mu umožňuje lepšie vysávanie v rohoch miestností. Jeho sací výkon sa oproti Roombe i7 zvýšil štvornásobne a oproti lacnejším modelom až 40-násobne. Po povysávaní sa sám “odparkuje” do stanice Clean Base, do ktorej sa tiež vyprázdni obsah zberného koša. Do jednorázového vrecka sa zmestí obsah zhruba 30 zásobníkov nečistôt.

Druhou novinkou je robot Braava jet m6, ktorý na rozdiel od iRobota nevysáva, ale vytiera alebo umýva podlahu. Braava jet nahradila roboty Scooba, ktoré pracovali s väčším objemom vody. Po novom sa do nádržky nalieva len veľmi malé množstvo vody, ktoré je dávkované do vymeniteľnej podložky na vytieranie podlahy. Rovnako ak pri iRobote sa dokáže aj Braava jet priebežne dobíjať, ak by sa jej pri hĺbkovom čistení väčších miestností vybili batérie. Po ich opätovnom nabití sa vráti k nedokončenému umývaniu a vytieraniu podlahy. Braava jet m6 sa na Slovensku začala predávať za cenu 599 eur.

iRobot Braava jet m6. Foto: iRobot
iRobot Braava jet m6 iRobot Braava jet m6.

Roboty sú medzi sebou prepojené technológiou Imprint Link, pomocou ktorej si navzájom odovzdávajú informácie o ukončení vysávania a začatí mopovania. Technológia však naďalej nedokáže koordinovať činnosť robotov súčasne, ak sú oba v súbežne prevádzke. Takisto si neporadí so synchronizovaným časovaním upratovania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #iRobot #Roomba #robotický vysávač