Zakladateľ Wikipédie má vlastnú sociálnu sieť bez reklám a špehovania

Zakladateľovi Wikipédie sa dlhodobo nepáčil prístup Facebooku, rozhodol sa preto založiť si vlastnú sociálnu sieť. WT:Social má už státisíce členov.

20.11.2019 11:00
WT Social, sociálna sieť Foto:
Sociálna sieť WT:Social
debata

Môže v prepojenom svete, kde sú už takpovediac všetky karty rozdané, vzniknúť nová sociálna sieť? Zakladateľ Wikipédie, Jimmy Wales, v tom má jasno. Pred časom, na protest proti praktikám Facebooku, založil novú sociálnu sieť WT:Social, ktorá už prilákala viac než 200-tisíc záujemcov. Nová platforma sa má od iných líšiť najmä v tom, že „nikdy nebude predávať dáta svojich užívateľov“. Namiesto toho sa spoľahne na veľkorysosť individuálnych darcov.

Zadarmo, ale aj s mesačným poplatkom

Peňažné príspevky sa WT:Social snaží získať pomocou „predplatného“, ktoré majú novoregistrovaní užívatelia možnosť zaplatiť, ak sa nechcú ocitnúť na zozname čakateľov. Bez predplatného by totiž museli vyčkávať, kým im WT:Social účet potvrdí a schváli. Dobrovoľný poplatok za používanie siete bol stanovený na 12 eur mesačne, respektíve 90 eur ročne.

Sociálna sieť sa profiluje ako platforma na rôznorodú diskusiu a zdieľanie článkov, pri ktorých budú môcť členovia upravovať zavádzajúce nadpisy. Články sa užívateľom zobrazujú chronologicky, nie podľa možnej atraktivity na základe algoritmov.

Sociálne siete fungujú problematicky

Podľa Wallesa je súčasný model fungovania sociálnych sietí problematický. Ich hlavným zdrojom príjmov sú reklamy, ktoré cielia na záujmy užívateľov. Čím viac o sebe prezradia, tým presnejšiu reklamu im Facebook a ďalší naservírujú. Hlavným parametrom, ktorý sociálne siete sledujú, je aktivita, nie kvalita obsahu, ktorý užívatelia zdieľajú. Walles sa aj preto domnieva, že „najväčším víťazom je práve obsah s nízkou kvalitou“. Platforma WT:Social, ktorá funguje nezávisle od Wikipédie, má byť presným opakom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Wikipedia #Jimmy Wales #WT:Social