Sci-fi ako z filmu. V Číne budú pri kúpe SIM karty skenovať tváre ľudí

Namiesto občianskeho preukazu sken tváre. Od decembra v Číne platí nový zákon, ktorý má zabrániť podvodom so SIM kartami.

03.12.2019 13:00
facial recognition, rozpoznávanie tvárí, AI,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ak by ste sa rozhodli zakúpiť si v Číne SIM kartu, nebudete to mať až tak jednoduché. V krajine vstúpilo do platnosti nové nariadenie, podľa ktorého musia všetci zákazníci registrujúci novú SIM kartu odovzdať aj svoju biometriu. Operátorom už nebude stačiť len miestna obdoba občianskeho preukazu. Od zákazníkov budú zo zákona požadovať aj sken tváre.

Zákon, ktorý v septembri schválilo čínske Ministerstvo priemyslu a informačných technológií začal platiť prvého decembra. Jeho cieľom je údajne „chrániť legitímne práva a záujmy väčšiny v kyberpriestore“ eliminovaním podvodov so SIM kartami a anonymnými používateľmi mobilných služieb. Tak ako aj vo väčšine iných krajín je používanie SIM karty podmienené registráciou jej majiteľa. V Číne vraj dochádzalo k veľkému množstvu podvodov, vďaka ktorým prekvital čierny trh so SIM kartami. Nový zákon má tomu zabrániť.

Čína sa v posledných rokoch stala lídrom v oblasti biometrie. Obyvatelia môžu svojou tvárou zaplatiť za tovar, služby, rezervácie v hoteloch. Systémy na rozpoznanie tváre sú súčasťou väčšiny letísk, a cestujúcemu tak namiesto cestového lístka stačí naskenovať svoju tvár. Čína sa pritom otázkou súkromia príliš nezaoberá. Súkromie muselo ustúpiť verejnému poriadku, ktorý v Číne stráži takmer 200 miliónov kamier.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #biometria #SIM karta #sken tváre