Východnú Európu, Irán a Turecko niekto odstrihol od internetu

V časti východnej Európy, Iráne a Turecku dve hodiny nefungoval internet. Niekto prerušil dva hlavné optické uzly.

20.12.2019 11:35
internet, dsl, kábel, sieť, tcp ip, operátor,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Ako odrezať ľudí od internetu? Nie sú potrební hackeri ani zásah štátneho cenzora. Stačí preseknúť optické káble, ktoré spájajú krajiny s okolitým svetom. Viacero krajín vo východnej Európe vrátane krajín Blízkeho východu zostali minimálne na dve hodiny bez internetu po tom, čo niekto presekol alebo fyzicky poškodil sériu optických káblov na hlavnom komunikačnom uzle. Google tvrdí, že jeho služby počas štvrtka 19. decembra nefungovali v Bulharsku, Iráne a Turecku len pol hodinu. Problém s preseknutými káblami sa podarilo úplne vyriešiť až v priebehu dvoch hodín.

V krajinách nefungovali všetky internetové služby vrátane tých od Google. Je pritom veľmi neobvyklé, aby boli naraz preseknuté viaceré hlavné káble, ktoré sú pred neoprávnenou manipuláciou obvykle veľmi dobre chránené. Ako pre BBC uviedol šéf firmy spravujúcej komunikačnú infraštruktúru v Iráne, Sadžad Bonabi, káble boli naraz prerušené na dvoch miestach – na uzle spájajúcom Irán s Bukurešťou a uzle prepájajúcim Irán s Mníchovom. Po tom, čo boli objavené prerušenia spojenia Irán presmeroval tok dát cez uzly na západe a juhu krajiny.

Napriek tomu, že podobné odstrihnutie viacerých krajín od internetu je ojedinelé, v minulosti sa vyskytlo viackrát. Napríklad v roku 2011 75-ročná žena z Gruzínska odpojila Arménsko od internetu počas hľadania medených káblov v zemi. Namiesto medených káblov objavila optické káble, ktoré presekla a Arménsko tak bolo na 12 hodín bez internetu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #internet #optický kábel #pripojenie na internet