Francúzi pomocou kamier sledujú, či ľudia nosia rúška a dodržiavajú odstup

Ak už máte inštalované bezpečnostné kamery, nie je zložité pridať im aj jednu-dve funkcie navyše. Francúzi tak urobili a kamery použijú na zisťovanie, či ľudia nosia rúška a dodržiavajú primeraný odstup.

05.05.2020 17:00
Axis Q1602, IP kamera, digitálna kamera Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Nový experiment zatiaľ nebude slúžiť na trestanie previnilcov, ale len štatistické vyhodnocovanie. Bezpečnostné kamery vo Francúzsku využijú na zisťovanie, koľko ľudí nosí rúška a ako dodržiavajú sociálny odstup v čase uvoľňovania prísnych karanténnych opatrení. Nový softvér, ktorý využíva existujúci ekosystém kamier, vyskúšali na Francúzskej riviére a v meste Cannes. Monitorovací softvér takisto využíva kamery nie len z verejných priestranstiev a trhov, ale aj z prostriedkov hromadnej dopravy. O podobnom postupe ďalších miest zatiaľ nie sú dostupné žiadne informácie.

Monitorovací softvér francúzskym úradom poskytla mietna firma Datakalab, ktorá zároveň tvrdí, že neporušuje žiadne z pravidiel ochrany súkromia platných v Európskej únii. „Žiaden zo záznamov nie je šírený či ukladaný, takže všetky osobné informácie zostávajú chránené,“ cituje server BBC zastupiteľov francúzskej firmy. Jej softvér automaticky upozorní pracovníkov monitoringu a miestnu políciu akonáhle zaznamená porušenie nariadenia o nosení rúšok a vzdialenosti medzi osobami. Polícia sa následne môže rozhodnúť či proti previnilcom zasiahne.

Firma Datakalab, ktorá vznikla ako startup v roku 2017, nevyužíva rozpoznávanie tváre a monitorovací systém neuchováva žiaden z identifikátorov osôb. V Číne podobné systémy fungujú taktiež, no s tým rozdielom, že ľudí rozpoznávajú, využívajú detekciu tváre a porovnávajú výsledky s databázou osôb, ktorá obsahuje aj biometrické dáta.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Covid-19