Facebook začal označovať štátne médiá. Nepáči sa to Rusku, Číne či Kataru

Ako zabrániť šíreniu dezinformácií? Jednoducho. Odstrihnúť sa od zdroja. Facebook prikročil k razantnému opatreniu, ktoré má obmedziť aktivitu štátom podporovaných médií na sociálnych sieťach.

10.06.2020 15:00
facebook, sociálna sieť Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

Facebook v boji za transparentnosť prikročil z razantným opatreniam, ktoré sa dotknú všetkých štátnych alebo štátom podporovaných médií. Ešte v októbri minulého roka sociálna sieť oznámila, že bude označovať príspevky, ktoré sú „úplne alebo čiastočne pod editorskou kontrolou vlád, ako vládou kontrolované médiá.“ Tieto médiá by mali mať podľa šéfa Facebooku, Marka Zuckerberga, väčšiu mieru transparentnosti, pretože „kombinujú mienkotvorný vplyv média so strategickou podporou štátu.“

Nová nálepka – „štátom podporované médium“

V týchto dňoch plán Facebooku nabral reálne kontúry, aj keď s výrazným časovým oneskorením. Ako prvé začala sociálna sieť označovať konkrétne stránky médií alebo mediálnych domov, ktoré sú podporované štátmi. Neskôr bude označovať aj samotné príspevky na Facebooku a Instagrame. Najväčším problémom, s ktorým sa ale musí vysporiadať je správna identifikácia týchto médií. Ich vlastnícka štruktúra môže byť nejasná a je v záujme štátnych aparátov, aby ju do maximálnej miery zneprehľadnili.

Podľa Mariusa Dragomira z európskeho Centra pre médiá, dáta a spoločnosť, ktorý Facebooku pomáha pri identifikovaní štátnych médií, je dôležité identifikovať niekoľko kľúčových faktorov. Ako vyzerá vlastnícka štruktúra média? Kto vyberá vedenie? Kto ho finančne podporuje? Existuje nejaký mechanizmus na zaručenie nezávislosti redakcie? To sú len niektoré z otázok, ktoré Facebook pri označovaní médií zohľadňuje.

Pravidlá sa dotknú ruských, čínskych či katarských spravodajských serverov

Napriek snahe o transparentnosť ale niektoré spravodajské servery môžu dostať neželanú „nálepku“ neprávom. Britské BBC je napríklad platené zo štátnych príspevkov, aj keď by mala byť zaručená jeho nezávislosť. Obmedzenia sa tak naň vzťahovať pravdepodobne nebudú. Iné je to ale pri čínskych CGTN, Xinhua alebo Ruskom serveri RT, pri ktorých je zrejmé, že sú priamo podporované a kontrolované štátnym aparátom.

Katarská Al Džazíra má špeciálny štatút, pretože má dva typy obsahu – pre arabské a anglicky hovoriace publikum. Obsah sa môže výraznejšie líšiť. Navyše na čele Al Džazíry je šéf katarskej kráľovskej rodiny. Označeniu „štátne médium“ sa tak katarský spravodajský server zrejme nevyhne. Veľmi podobne môžu dopadnúť aj niektoré mediálne domy v Maďarsku, ktoré sú ovládané oligarchami blízkymi Orbánovej vláde. Označenie „štátom podporované médium“ so sebou prináša aj ďalšie bremeno. Takéto médiá si nebudú môcť na Facebooku kupovať reklamný priestor a sponzorovať svoje príspevky.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #štátne médiá