Test: Vyskúšali sme údajne najrýchlejšiu bezdrôtovú nabíjaciu podložku

Rýchlonabíjanie si mnohí spájajú len so špeciálnymi nabíjačkami s podporou technológií QuickCharge alebo Super Charge. Na bezdrôtové nabíjanie sa medzičasom akosi pozabudlo. Vyskúšali sme nabíjaciu podložku Moshi Otto Q, ktorá dokáže mobil nabiť zrýchlene aj bezdrôtovo.

23.06.2020 17:44
Moshi, Otto Q, nabíjačka Foto:
Bezdrôtová nabíjacia podložka Moshi Otto Q.
debata

Podpora zrýchleného nabíjania sa postupne stáva štandardom aj v strednej triede smartfónov. Výrobcovia sú však častokrát skúpi a nabíjačku s vyšším výkonom k mobilu nepribalia. O možnostiach, ktoré mobil ponúka, preto mnoho spotrebiteľov nemá ani páru. Pritom vďaka technológiám QuickCharge alebo SuperCharge je možné mobil nabiť dvoj či trojnásobne rýchlejšie, než s bežnou 5-Wattovou nabíjačkou. Fámy o skrátenej životnosti batérie už výrobcovia takisto rozptýlili, preto tento benefit získava na obľube. Nabiť mobil z nuly na polovicu je možné aj za 30 minút, no je k tomu potrebná správna nabíjačka.

Zrýchlené nabíjanie aj s bezdrôtovými podložkami

Pri bezdrôtovom nabíjaní je situácia trochu komplikovanejšia. Dobiť mobil rýchlejšie s výkonnejšou nabíjačkou je síce možné, no dochádza pri tom k väčším energetickým stratám. Vo výsledku preto nie je možné dosiahnuť rovnakú rýchlosť nabíjania ako pri klasickom kábli. Navyše bezdrôtových nabíjacích podložiek s podporou rýchleho nabíjania je na trhu ako šafranu. Vyskúšali sme jednu z tých, ktoré sľubujú zrýchlené nabíjanie. Podľa výrobcu, dokonca najrýchlejšie na trhu. Moshi Otto Q dokáže mobil nabíjať s maximálne 10 Wattmi. Nabíjačku si však musíte kúpiť sami, v balení sa nenachádza.

Podložka Moshi Otto Q. Foto: Tomáš Švec
moshi, otto q, nabíjačka Podložka Moshi Otto Q.

Podložka je potiahnutá látkou a mobil na nej stabilizujú gumené prvky. Nabíjanie signalizuje biele LED svetlo v prednej časti. Svetlo je najmä v noci nápadné, aj keď nie priveľmi rušivé. Podľa výrobcu dokáže podložka identifikovať cudzie predmety ako sú kľúče alebo mince a nabíjanie následne preruší. Na druhej strane, mobil dokáže nabiť aj v obale s hrúbkou do 5 milimetrov. Takto hrubý obal sme nemali, no v klasickom plastovom a gumenom puzdre sa mobil nabíjal rovnako rýchlo.

Nie všetky nabíjacie štandardy. Nabíjačku výrobca nepribalil

Záujemcovia by si však mali pred kúpou overiť, aký typ nabíjania ich mobil podporuje. Podložka si totiž poradí len so zariadeniam s podporou štandardu Qi, teda napríklad iPhony alebo mobily Samsung. Cez pribalený kábel je možné podložku spojiť len s adaptérom s USB-A konektorom, aj keď na strane podložky sa pripája cez USB-C konektor. O rozdieloch pri pripojení k USB-A a USB-C adaptéru firma neinformuje. Podľa manuálu stačí podložku spojiť s akýmkoľvek adaptérom s podporou QuickCharge s 9V nabíjaním. V našom prípade sme použili adaptér Epico QuickCharge 3.0, ktorý nabíja napätím 9V a prúdom 2 Ampére. iPhone je podľa výrobcu možné nabíjať s výkonom 7,5 Wattu, kompatibilné zariadenia Samsung s výkonom 9 Wattov. Štandardne na výstupe pracuje podložka s maximálnym výkonom 10 Wattov.

Presný čas nabitia sme nemerali, no objektívne bol priebeh zhruba dvakrát rýchlejší, než pri iných podložkách, ktoré rýchlonabíjanie nepodporujú. Z 5 percent na 50 percent sa batéria v iPhone 11 nabila za menej než hodinu.

Moshi Otto Q – cena: 45 eur

Hodnotenie: 9/10

Dostupné na: Moshi.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezdrôtové nabíjanie #nabíjačka #Moshi