Balóny v stratosfére budú v Keni zlepšovať pokrytie 4G signálom

Sesterská firma Google, Loon, bude v Keni pomocou 35 stratosferických balónov zlepšovať pokrytie 4G signálom. Balóny vypustí z územia Spojených štátov.

09.07.2020 17:30
Loon, Google, Alphabet, balón, internet,... Foto:
Ilustračné foto
debata

O netradičných projektoch, ktorých cieľom malo byť rozšírenie pokrytia 3G a 4G sieťami v odľahlých a riedko obývaných oblastiach, sa hovorí už niekoľko rokov. Najprv mali s pokrytím pomáhať špeciálne bezpilotné lietadlá, ktoré by vo vysokej nadmorskej výške krúžili a „odrážali“ signál zo vzdialených vysielačov, neskôr túto úlohu mali splniť stratosferické balóny. Pomocnú ruku kedysi ponúkol Facebook, Google a ďalší. Svoj nápad však dokázala naplno zrealizovať až sesterská firma Google, Loom. Loom patrí pod spoločnosť Alphabet a už niekoľko rokov vyvíja platformu, ktorá by pomocou balónov pomohla šíriť 4G signál v odľahlých častiach Afriky.

Loom o svojom zámere informoval verejnosť po prvýkrát pred dvoma rokmi. Kontrakt s keňskou vládou však podpísal až v týchto dňoch. Firma sa tiež dohodla na urýchlenom nasadení 4G balónov, ktoré by mali začať rozšíriť pokrytie už v najbližších týždňoch. Loom do stratosféry vypustí až 35 solárne poháňaných balónov. Paradoxom je, že balóny vypustí z územia Spojených štátov. Pomocou vzdušného prúdenia by sa však mali dopraviť nad územie Keni, kde by mali zabezpečovať pokrytie pre územie s rozhlohou 50-tisíc kilometrov štvorcových. Podľa testov sa priemerná rýchlosť sťahovania v takto pokrytej oblasti má pohybovať na úrovni 18,9 Megabitov za sekundu a odosielania 4,7 Megabitov za sekundu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #4G #Loom #stratosferický balón