Používate SSD disky? Chyba vo Windowse môže skrátiť ich životnosť

Microsoft pracuje na oprave chyby vo Windowse, ktorá môže výrazne skrátiť životnosť SSD disku. Aktualizácia bude onedlho dostupná pre všetkých.

31.08.2020 19:30
SSD, Toshiba, 512 GB, MLC, 43 nm, THNS512GG8BB Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Májová aktualizácia systému Windows 10 obsahovala vážnu chybu, ktorá svojou povahou môže prispieť ku skráteniu životnosti SSD diskov. Chyba sa týkala defragmentačnej funkcie, ktorú Windows spúšťal príliš často. Ako uviedol server BleepingComputer, kvôli chybe Windows 10 (vo verzii 2004) nezaznamenával, kedy bol naposledy SSD disk defragmentovaný a optimalizovaný.

Systém ho preto pravidelne defragmentoval, a to aj v čase, keď to nebolo potrebné. “Keďže systém túto zmenu nezaznamenal, SSD disk defragmentoval vždy, keď sa opätovne pripojil (napríklad po reštarte). Mohol sa teda defragmentovať až 30-krát častejšie, než je bežné a potrebné. Kvôli tomu sa môže životnosť disku výrazne skrátiť,” uviedol server. O tom, či by sa mal disk ešte aj v súčasnosti bežne defragmentovať, sa vedú rozsiahle diskusie. Podľa niektorých odborníkov má defragmentácia zmysel pri bežných pevných diskoch, nie SSD variantoch.

Microsoft už pre užšiu komunitu vývojárov sprístupnil aktualizáciu s číslom 19042.487, ktorá tento problém rieši. Bežní používatelia si však na ňu budú musieť ešte niekoľko týždňov počkať. Počas tejto doby je odporúčané, aby vypli automatické defragmentova­nie disku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #Windows 10 #SSD #disk