Facebook Austrálčanom môže zakázať zdieľať spravodajské príspevky

Austrália od Facebooku a Google žiada, aby platili za každé zdieľanie článku z novín. Facebook preto užívateľov žiada, aby na sociálnej sieti a Instagrame nezdieľali spravodajské články, inak im môže zablokovať účet.

01.09.2020 16:30
facebook, sociálna sieť Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Pripravovaná novela zákona z dielne austrálskej vlády rozhnevala Facebook. Ten sa teraz vyhráža, že všetkým Austrálčanom zakáže na sociálnych sieťach (menovite Facebook a Instagram) zdieľať spravodajský obsah. Urobí tak vraj v prípade, ak bude austrálska vláda trvať na tom, že má Facebook vydavateľstvám platiť poplatky za každé zdieľanie ich článkov.

Austrálska vláda chce prostredníctvom novely presadiť, aby Facebook a Google platili licenčné poplatky za spravodajstvo od miestnych mediálnych domov. Ak by k tomu došlo, Facebook je vraj odhodlaný radšej zablokovať zdieľanie správ pre všetkých používateľov v Austrálii, než by mal za každé zdieľanie platiť mediálnemu domu poplatok. “Za predpokladu, že bude tento návrh zákona schválený, prestaneme užívateľom a vydavateľom v Austrálii umožňovať zdieľať miestne a medzinárodné spravodajské príspevky na Facebooku a Instagrame,” uviedol v blogovom príspevku šéf miestnej pobočky Facebooku, Will Easton.

Uviedol tiež, že toto nie je prvá, ale až posledné možnosť. “Je to jedniná možnosť, ako sa môžeme chrániť pred takýmto nelogickým prístupom, ktorý poškodí austrálsky spravodajský a mediálny sektor.” Ako ďalej uviedol Easton, takýto zákon je bezprecedentný vo svojom rozsahu. “Môžeme byť obsah úplne odstrániť alebo súhlasiť s tým, že vydavateľom zaplatíme za ich obsah toľko koľko požadujú, bez určených limitov. Bohužiaľ, žiadna firma takto nemôže fungovať,” dodal Easton.

Podľa predstaviteľov austrálskej vlády má navrhovaná novela pomôcť vytvoriť udržateľné mediálne prostredie, ktorého originálny obsah by bol spoplatnený. “Návrh vychádza z národného záujmu. Nebudeme ani reagovať na nátlak a vyhrážky, nech už prichádzajú odkiaľkoľvek,” uviedol pre agentúru Reuters Josh Frydenberg, člen austrálskej vlády.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #facebook #Austrália #vydavateľstvo #licenčné poplatky