Spojené štáty pritvrdzujú. Na čiernu listinu možno zaradia ďalšiu čínsku firmu

Ďalším vazalom obchodnej vojny medzi Spojenými štátmi a Čínou môže byť najväčší výrobca mikročipov, firma SMIC. Spojené štáty ju chcú zaradiť na čiernu listinu.

07.09.2020 17:30
počítač, procesor, CPU, mikroprocesor, čip, Intel Foto:
Ilustračné foto
debata

Obchodná vojna medzi Spojenými štátmi a Čínou sa naďalej vyostruje. Po tom, čo Trumpova administratíva zaradila na čiernu listinu firmy Huawei a ZTE možno čaká podobný osud aj najväčšieho čínskeho výrobcu mikročipov, firmu SMIC. Zaradenie SMIC na zoznam „neželaných“ partnerov navrhuje Pentagon. Ak by sa tak stalo, SMIC by nemohol spolupracovať s americkými firmami, ak by nedostal vládnu výnimku.

Spoločnosť Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) v technológiách používaných pri výrobe zaostáva za svojimi konkurentmi. Nedokáže tak napríklad vyrábať čipy takej veľkosti, ako iné firmy, a preto ich ani nedodáva výrobcom najmodernejších smartfónov. Napriek tomu patrí medzi najvýznamnejších výrobcov a dodávateľov polovodičov v Číne a medzi jej klientov patrí napríklad Huawei či Qualcomm. Ak by americká vláda SMIC na čiernu listinu zaradila, firma by už nebola schopná poskytovať ani len softvérové aktualizácie pre zariadenia používané v Spojených štátoch.

Ako uviedla agentúra Reuters, Pentagon firmu obviňuje zo spolupráce s čínskou vládou pri vývoji strategických vojenských technológií. SMIC to odmieta s tvrdením, že „vyvíja polovodiče a poskytuje technológie výlučne pre civilné a komerčné použitie.“ Zároveň dodáva, že na čínsku vládu nemá žiadne napojenie. „Akékoľvek obvinenia o možných prepojeniach na čínsku armádu sú nepravdivé a zavádzajúce.“ Ani tieto verejné vyhlásenia však nestačili na to, aby si SMIC udržala hodnotu akcií. Len v priebehu pondelka sa prepadla o rekordných 23 percent. Hodnota firmy sa zo dňa na deň znížila o 6 miliárd dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Spojené štáty #Huawei #obchodná vojna #SMIC #polovodiče