Trump prikázal zablokovať TikTok. O dva dni názor zmenil

Nechýbalo veľa, aby TikTok v Spojených štátoch skončil. Prezident Trump však na poslednú chvíľu zmenil svoj názor a firme umožní zostať na americkom trhu. Stanovil však tvrdé ultimátum. Aplikácia WeChat takéto šťastie ale nemala.

20.09.2020 10:30
TikTok, Tik Tok, Musically Foto:
Ilustračné foto
debata

Chýbal len krôčik od toho, aby populárny TikTok v Spojených štátoch skončil. Prezident Trump vydal príkaz na zablokovanie dvoch čínskych aplikácií – TikTok a WeChat. Kým WeChat od nedele 20. septembra prestane pre Američanov fungovať, TikTok dostal nečakanú výnimku. Trump totiž na poslednú chvíľu zmenil názor a “požehnal” dohodu spoločnosti Oracle s TikTok, vďaka ktorej bude môcť aplikácia v Spojených štátoch naďalej fungovať.

Ešte v piatok pritom americké ministerstvo obchodu oznámilo, že na príkaz prezidenta Trumpa, firmám Apple a Google nariadilo, aby od nedele obe čínske aplikácie odstránili zo svojich obchodov. Dôvodom mal byť spôsob, akým spracovávajú osobné údaje užívateľov, ktoré namiesto amerických putujú na zahraničné servery. Na mieste vraj bola obava o národnú bezpečnosť kvôli možnému neoprávnenému prístupu čínskych úradov k používateľským dá­tam.

Spojené štáty pritom nie sú jedinou krajinou, ktorá k takémuto kroku odhodlala. TikTok a WeChat pred niekoľkými mesiacmi zablokovala aj India. V Hongkongu aplikácia takisto cez miestnych internetových poskytovateľov nefunguje. Možné problémy s narušením bezpečnosti cez aplikáciu TikTok vyšetruje aj Veľká Británia.

Čo Trumpa napokon presvedčilo? Spolupráca TikTok a Oracle má vyústiť do vytvorenia novej firmy TikTok Global, ktorá nebude mať sídlo v Číne ale v Spojených štátoch. Na čele firmy majú byť americkí riaditelia a v dozornej rade aj bezpečnostný expert. Očakáva sa tiež, že Oracle a Walmart získajú väčší podiel vo firme a dáta užívateľov budú umiestnené na serveroch Oracle v Spojených štátoch. Firma bude mať tiež právo na kontrolu zdrojového kódu aplikácie. Podľa oboch firiem nová entita TikTok Global v Spojených štátoch vytvorí až 25-tisíc nových pracovných miest. Dohodu však ešte musí schváliť aj čínska vláda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Spojené štáty #TikTok #WeChat