Hackeri z Ruska a Severnej Kórey útočia na výrobcov vakcín proti koronavírusu

Podľa Microsoftu na výrobcov vakcíny proti koronavírusu útočia štátmi podporované hackerskú skupiny z Ruska a Severnej Kórey.

14.11.2020 14:08
hacker, útok, internet, bezpečnosť, hackeri,... Foto:
Ilustračné foto
debata (16)

Ruská hackerská skupina Fancy Bear a severokórejské skupiny Zinc a Cerium mali byť podľa Microsoftu zapojené do útokov na farmaceutické a ďalšie firmy, ktoré sa podieľajú na vývoji vakcín proti koronavírusu. Firma uviedla, že odhalila viacero pokusov o preniknutie do počítačových systémov siedmych farmaceutických firiem v Kanade, Francúzsku, Indii, Južnej Kórei a v Spojených štátoch.

Zatiaľ čo ruskí hackeri sa snažili do počítačov dostať hrubou silou využívajúc milióny rôznych hesiel, hackeri zo Severnej Kórey zasielali obetiam podvodné e-maily. Správy mali byť odosielané pod hlavičkou Svetovej zdravotníckej organizácie s podvodnými odkazmi, ktoré mali za cieľ vylákať od obetí ich heslá. Informoval o tom server BBC. Snaha hackerov však nebola márna. Ako uviedol Microsoft, väčšina z útokov síce nevyšla, no niektoré z pokusov preniknúť do počítačov boli úspešné.

Rusko v minulosti odmietlo zapájanie sa do cielených útokov na farmaceutické firmy. Severná Kórea sa k útokom nevyjadrila. Ako viedlo BBC, výskum oxfordskej vakcíny proti koronavírusu bol premetom útokov skupiny hackerov aj v júli tohto rokov. Zodpovedné za ne mala byť ruská rozviedka. Podobné útoky pred niekoľkými mesiacmi zachytili aj Spojené štáty, ktoré zas podozrievali Čínu.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #vakcína #pandémia #koronavírus