Austrália tlačí na Google. Firma pohrozila, že odíde z krajiny

Google sa nepáči nový zákon, podľa ktorého by mal vydavateľom a spravodajským serverom platiť za ich obsah, ktorý sa zobrazí vo vyhľadávaní. Konflikt medzi austrálskou vládou a americkou firmou sa vyostruje.

24.01.2021 06:00
google, vyhľadávač, špehovanie, security,... Foto:
Ilustračné foto
debata

V Austrálii sa už dlhšiu dobu hovorí o zákone, ktorý by veľkým firmám ako Google či Facebook prikázal platiť miestnym vydavateľstvám za spravodajský obsah, ktorý sa objaví vo výsledkoch vyhľadávania. Podľa zákona by sa mali internetové firmy, ktoré agregujú spravodajský obsah, dohodnúť so všetkými vydavateľskými domami na výške platby. Okrem toho by mali firmy platiť aj za odkazy či úryvky článkov. To sa Google nepáči nehovoriac o tom, že austrálska vláda by vďaka zákonu mala páku aj na vynútenie platieb vo výške, ktorú by vypočítal nezávislý orgán.

Google pohrozil zablokovaním vyhľadávania v Austrálii

Ak by Google nesúhlasil, zostávalo by mu jediné – úplne zablokovať vyhľadávanie v Austrálii. “Ak by bola táto verzia návrhu schválená aj legislatívne, nemali by sme na výber a museli by sme v Austrálii zablokovať naše vyhľadávanie,” uviedol vo svojom oficiálnom vyhlásení Google. Austrálsky premiér Scott Morrison na to tvrdo zareagoval: “Na vyhrážky nereagujeme.”

V súčasnosti je Google hlavným nástrojom na vyhľadávanie v Austrálii, s trhovým podielom 90 až 95 percent. Aj z tohto dôvodu by prechod na alternatíve vyhľadávače mohol byť komplikovaný a stretnúť sa s vlnou nevôle. Google má dominanciu nie len vo vyhľadávaní, ale aj v e-mailových službách (Gmail), mapách (Mapy Google) a vo video obsahu (YouTube). Zatiaľ nevedno, do akej miery by zablokovanie vyhľadávania mohlo ovplyvniť aj tieto služby.

Austrálske zákony sú prísnejšie než tie Európske

Google sa musel vysporiadať s aj s európskou legislatívou, ktorá takisto vyžaduje, aby firma platila za odkazy na spravodajské weby. Dohodu už Google medzičasom uzatvoril vo Francúzsku. Rozdiel v porovnaní s Austráliou je však zásadný – kým vo Francúzsku sa dohoda týka veľkých vydavateľských domov, v Austrálii by sa vzťahovala na všetkých a v oveľa väčšom a štátom regulovanom rozsahu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Austrália #spravodajstvo #licenčné poplatky