Google ukázal Android 12. Podobá sa na iOS a prinesie množstvo zmien

Podľa Google prinesie nový Android najviac vizuálnych zmien v histórii. Bude sa viac podobať na konkurenčný iOS.

21.05.2021 06:00
android 12, google Foto:
Operačný systém Android 12.
debata

Vývojársku konferenciu I/O Google využil aj na ohlásenie noviniek v operačnom systéme Android 12, ktorý prešiel viacerými zásadnými zmenami v dizajne. Ten sa oveľa viac priblížil konkurenčnému systému iOS od Apple . Operačný systém využíva nové rozhranie “Material You”, ktoré nadväzuje na dizajn Material z roku 2014 a je nielen farebnejšie, ale prináša aj niekoľko funkčných zmien.

Väčšina prvkov v rozhraní je väčšia a výraznejšia, viac priestoru dostali aj hodiny, ktoré dominujú celej úvodnej obrazovke. Google upravil aj odozvu a štýl animácií v systéme, ktoré reagujú rýchlejšie a plynulejšie. Android 12 prinesie aj nové widgety a možnosti ich úprav. Dôležitou novinkou je vyšší výkon a dlhšia výdrž na batériu. Systém bude narábať s výkonom dômyselnejšie, čo sa podpíše aj na o pätine vyššej výdrži na batériu.

Súkromie na prvom mieste

Užívatelia získajú väčšiu kontrolu nad prístupom aplikácií k ich dátam. V nastaveniach v časti “Privacy dashboard” budú môcť upraviť prístupy aplikácií k dátam a hardvéru (mikrofón, kamera a GPS), vrátane možnosti obmedzenia lokalizácie len na približnú polohu. Podobne ako v iOS, aj Android v hornej časti obrazovky zobrazí upozornenie, ak práve spustená aplikácia pristupuje k mikrofónu alebo kamere.

V systéme bude integrované takzvané vlastné výpočtové jadro, ktoré zabezpečí, že dáta pre strojové učenie a umelú inteligenciu budú spracovávané priamo v telefóne, bez potreby ich odosielania na vzdialený server.

Mapy ukážu mestský ruch

Novinky sa objavia aj v Mapách, ktoré ponúknu možnosť zmeny trasy tak, aby sa vodiči vyhli cestám, na ktorých budú musieť častejšie striedať plynový a brzdový pedál. Mapy tiež zobrazia aké rušné sú vybrané časti miest, čo má zas pomôcť turistom pri plánovaní návštev pamiatok.

O inteligentnejšie spojenie fotografií do momentiek sa postará umelá inteligencia. Na fotkách bude detailnejšie analyzovať objekty vrátane fotiek a tvarov. Užívatelia si budú môcť vybrané fotografie uložiť do špeciálneho uzamknutého priečinka, tak, že sa nezobrazia medzi ostatnými fotkami.

Android 12 vo verzii beta bude automaticky dostupný pre zariadenia Google Pixel (od modelu 3) a na vybraných modeloch smartfónov Asus, OnePlus, Oppo, Realme, TCL, Vivo, Xiaomi, ZTE a Nokia. Finálna verzia by mala byť pre všetkých výrobcov sprístupnená v septembri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #operačný systém #iOS #Android 12