Útočníci zneužívajú, že zamestnanci pracujú z domu. Počet útokov vzrástol tisícnásobne

Pokusov o uhádnutie hesla vzrástlo za rok takmer o 1000 percent, tvrdí Eset. Nárast má na svedomí presun zamestnancov na prácu z domu.

28.05.2021 06:00
krádež, hacker, internet, bezpečnosť, lúpež,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Pandémia priniesla nové hrozby aj do online prostredia. Útočníci vo veľkom zneužívajú benefit mnohých zamestnancov – prácu z domova. Nedostatočne zabezpečené domáce siete, ale aj práca na vlastnom notebooku namiesto firemného so sebou prinášajú množstvo rizík. Ako uviedla spoločnosť Eset, počas pandémie vzrástol počet takzvaných brute-force útokov, teda pokusov o uhádnutie hesla. “Od začiatku pandémie sme zaznamenali približne 1,1 miliardy pokusov o prelomenie hesla,” uviedla spoločnosť. Celkovo vzrástol objem tohto typu útokov o rekordných 988 percent.

Útočníci podľa Esetu zneužívajú to, že firmy potrebujú svojich zamestnancov pripojiť k interným systémom prostredníctvom vzdialeného prístupu. V interných systémoch sa pritom nachádzajú citlivé dáta o spoločnosti a zákazníkoch, ku ktorým v minulosti hackeri nemali žiaden prístup. Veľakrát pritom stačí, ak uhádnu prihlasovacie údaje zamestnancov a získajú tak prístup k chráneným dátam, ktoré môžu ukradnúť alebo zaheslovať a následne od firiem žiadať nemalé výkupné. “Útočníkom hrá do kariet aj to, že protokoly na vzdialený prístup často nemajú obmedzené prihlasovacie pokusy. Generátory hesiel tak majú najmä v prípade slabého hesla uľahčenú prácu,” dopĺňa Eset.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hacker #Eset #hackerské útoky