Francúzsko udelilo Googlu obrovskú pokutu. Zaplatiť musí pol miliardy eur

Francúzsky protimonopolný úrad udelil Googlu polmiliardovú pokutu kvôli neochote dohodnúť sa s vydavateľmi pri využívaní ich obsahu. Firma sa mala dohodnúť s každým vydavateľom na platení licenčných poplatkov za využívanie obsahu.

13.07.2021 15:00
Google Gmail Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Google mal viac než rok na to, aby sa s francúzskymi vydavateľstvami dohodol na férových podmienkach platby za zdieľaný spravodajský obsah. Firma sa však podľa francúzskeho protimonopolného úradu snažila akejkoľvek férovej dohode predísť a určovala si ťažko splniteľné podmienky. Podľa úradu nekonala seriózne, aj keď sama tieto obvinenia odmieta. Ako uvádza server BBC, je to len špička ľadovca v boji, ktorý medzi sebou vedú technologické firmy a online médiá. Kým jedna strana sa snaží udržať “status quo” a vyhnúť sa akýmkoľvek reštrikciám pri zdieľaní spravodajského obsahu, druhá strana si za zdieľanie nárokuje primeranú odmenu.

V prvej polovici minulého roka francúzsky protimonopolný úrad prikázal Googlu, aby s vydavateľmi, ktorí o to požiadajú, uzatvoril dohodu o platbách za zobrazovanie krátkych náhľadov článkov vo výsledkoch vyhľadávania. Polmiliardová pokuta má zohľadňovať to, že Google mal na dohodu s vydavateľmi dostatok času, no vedome vytváral prekážky, ktoré by k jej uzatvoreniu mohli viesť.

Francúzsko je pritom prvou krajinou, ktorá v roku 2019 zaviedla do praxe novú európsku smernicu o autorských právach k digitálnym dielam. Google sa proti rozhodnutiu vzpriečil a vo Francúzsku sa rozhodol nezobrazovať vo výsledkoch vyhľadávania obsah európskych vydavateľov do doby, kým nebudú súhlasiť, že ich obsah bude sprístupnený zadarmo. Spravodajské organizácie tento krok považovali za neférové zneužívanie trhového postavenia a požiadali protimonopolný úrad o posudok.

Google má teraz dva mesiace na to, aby prišiel s návrhom, ako spätne kompenzovať vydavateľstvá, ktorých obsah používal. Ak sa tak nestane, bude mu hroziť ďalšia pokuta vo výške až 900-tisíc eur za každý deň omeškania.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Francúzsko #pokuta #Protimonopolný úrad