Microsoft predstavil Windows 365 - operačný systém za predplatné

Podobne ako kancelársky balík Office 365, aj Windows už bude fungovať v cloude. Novinka s názvom Windows 365 však bude dostupná len pre firmy.

16.07.2021 06:00
Windows 365, operačný systém, Windows Foto:
Microsoft predstavil predplatné pre virtualizovaný operačný systém Windows 365.
debata (9)

Väčšina softvérových firiem už objavila čaro predplatného, ktorým sa snažia nahradiť jednorazový predaj licencie a zabezpečiť si tak dlhodobý príjem za používanie ich softvéru. Na báze mesačného predplatného fungujú antivírusové riešenia či kancelárske balíky a je zároveň základným pilierom streamovacích služieb ako Netflix, Spotify či Google Stadia. Microsoft sa rozhodol rozšíriť predplatné aj na úroveň operačného systému. Po novom bude Windows fungovať aj virtuálne v cloude. Od 2. augusta si budú môcť firemní zákazníci predplatiť službu s názvom Windows 365, ktorá prináša virtualizovaný operačný systém v cloude.

Na rozdiel od bežnej inštalácie operačného systému budú všetky dáta, vrátane tých inštalačných, umiestnené v cloude, na serveroch Microsoftu. Windows tak už nebude potrebné inštalovať, samozrejme odhliadnuc od potreby operačného systému na pozadí. Ním nemusí byť Windows, ale aj Linux či MacOS. Integrácia cloudového riešenia Windows 365 má byť jednoduchšia než doposiaľ – nebude totiž potrebné využívať službu Azure a prispôsobovať tomu aj firemnú softvérovú infraštruktúru.

Cloudové riešenie má aj ďalšie výhody. Užívateľov už nebude limitovať kapacita úložného priestoru na fyzickom disku v počítači, nebudú sa musieť starať o aktualizácie a zabezpečenie, obávať sa o stratu dát či stratu prístupu k nim. Windows bude dostupný odkiaľkoľvek s internetovým pripojením s tým, že uchovávať bude všetky užívateľské nastavenia počnúc záložkami, otvorenými oknami, spustenými programami či uloženými dátami. Zatiaľ si budú môcť firmy vyskúšať Windows 365 so systémom Windows 10. Neskôr pribudne aj Windows 11.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #operačný systém #Office 365 #Windows 10 #predplatné #Windows 11 #Windows 365