YouTube Shorts zavítal aj na Slovensko. Konkuruje službe TikTok

Služba na zdieľanie krátkych videí s názvom YouTube Shorts je už dostupná aj na Slovensku. Je priamym konkurentom služby TikTok.

23.07.2021 06:00
You Tube Shorts, YouTube Foto:
YouTube Shorts
debata (1)

Čoraz viac ľudí vyhľadáva krátke videá ako formu instantnej zábavy. Využila to služba TikTok (predtým Musical.ly), ktorá sa stala dominantnou platformou pre zdieľanie videí s maximálnou dĺžkou jedna, respektíve najnovšie aj tri minúty. Google sa rozhodol službe konkurovať a minulý rok predstavil vlastnú alternatívu s názvom YouTube Shorts, ktorá je súčasťou videoslužby YouTube. V týchto dňoch prichádza aj na Slovensko.

YouTube shorts bola po prvýkrát predstavená v septembri 2020 na netradičnom mieste – v Indii. Až o pol roka neskôr bola spustená v Spojených štátoch. Užívatelia na nej majú možnosť sledovať ale aj zdieľať vlastné 15-sekundové videá natočené mobilom a doplnené krátkym textom či zvukovým doprovodom. Do videa je možné vložiť niektorú z miliónov skladieb z katalógu hudby, ktorým YouTube disponuje. K dispozícii sú skladby z viac ako 250 vydvateľstiev.

Nahrávať videá je možné priamo cez mobilnú aplikáciu YouTube cez vlastnú záložku Shorts. “Služba prináša aj mnoho nových funkcií ako viacsegmentovú kameru, vďaka ktorej možno spojiť viac videoklipov dokopy, pridávanie textu v jednotlivých fázach videa, filtre pre korekciu farieb a ďalšie možnosti úprav. Shorts sú momentálne k dispozícii v beta verzii,” uviedol Google a dodal, že ďalšie funkcionality budú pribúdať podľa ohlasu používateľov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #YouTube #TikTok #YouTube Shorts